Вміле використання лазівок допомагає російській нафті надходити до Великої Британії, пише The Times. У червні-липні до британських портів прибуло нафти з РФ на £80 млн. Офіційно цей імпорт не відображений. /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Велика Британія «тихо» імпортувала російської нафти на £80 млн – The Times

Вміле використання лазівок допомагає російській нафті надходити до Великої Британії, пише The Times. У червні-липні до британських портів прибуло нафти з РФ на £80 млн. Офіційно цей імпорт не відображений. Фото Shutterstock

Вміле використання лазівок допомагає російській нафті надходити до Великої Британії, пише The Times. У червні-липні до британських портів прибуло нафти з РФ на £80 млн. Офіційно цей імпорт не відображений.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зокрема, у британський порт Іммінгем у Лінкольнширі з березня було доправлено російської нафти на близько $27 млн. Нафта була зареєстрована як імпорт з Німеччини, Нідерландів та Бельгії. 
  • Загалом з березня до десяти британських портів прибуло російської нафти на суму £778 млн. Приблизно £200 млн з цієї суми припадають на червень-липень. У цей період, за офіційними даними, Велика Британія не купувала російську нафту. 
  • Британський Офіс національної статистики враховує країну-відправника, а не виробника нафти, і якщо зважати на цей чинник, то майже £80 млн у червні й липні припадає на імпорт саме російської нафти.
  • Танкери перекачують нафту з одного в інший у відкритому морі, при цьому часто відключають GPS, аби їх неможливо було відстежити, зазначає видання.
  • Зокрема, у травні танкер Mariner III вийшов з південноросійського порту Туапсе з 200 000 барелів нафти. Після пʼяти днів перебування в морі судно зупинилося біля більшого танкера – Marinoula, що належить грецькій компанії, неподалік міста Каламата у водах Греції. Упродовж наступних 36 годин обидва судна були зʼєднані великими трубами. Після перевантаження нафти з Mariner III грецьке судно попрямувало до берегів Великої Британії, де пришвартувалося в Іммінгемі й 6 червня вивантажило близько 250 000 барелів нафти.

Контекст

Шостий пакет санкцій ЄС, який був прийнятий 3 червня, забороняє морський імпорт російської нафти з 5 грудня 2022 року, а з 5 лютого 2023 року – імпорт нафтопродуктів з РФ. Велика Британія оголосила про ембарго ще 8 березня, обіцяючи, що до кінця року заборонить імпорт російської нафти та нафтопродуктів.

23 листопада країни G7 планують оголосити, на якому рівні вони встановлять максимальну ціну на російську сиру нафту. За словами співрозмовників Bloomberg, очікується, що адміністрація президента США Джо Байдена приватно назве запропоновану ціну перед зустріччю послів ЄС, запланованою на 23 листопада.

Співрозмовники додають, що якщо посли ЄС підтримають американську пропозицію, то того ж вечора планується її оголосити офіційно.

Обмеження ціни на російську нафту, яке підтримують G7 та ЄС, заборонить компаніям надавати доставку та послуги, такі як страхування, посередництво та фінансова допомога, необхідні для транспортування російської нафти в будь-яку точку світу, якщо нафта не буде продана нижче узгодженої ціни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні