Великі банки Волл-стріт отримали $1 трлн прибутку за десятиліття – Bloomberg /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Великі банки Волл-стріт отримали $1 трлн прибутку за десятиліття – Bloomberg

Shutterstock

Шість банків Волл-стріт, зокрема, JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs та Morgan Stanley, швидко наближаються до прибутку в $1 трлн за 10-річний період, позначки вони досягнуть наприкінці цього місяця або у перші кілька тижнів 2023 року, пише Bloomberg із посиланням на оцінки аналітиків.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За десятиліття суспільного невдоволення банками, посилення правил, геополітичного хаосу, пандемії та деяких підступних ринкових коливань банки «змогли впоратися з усім цим, і не лише впоратися з цим, а й заробити $1 трлн», сказала колишня керуюча Федеральною резервною системою США Бетсі Дьюк.
  • За ці роки не змінилася загальна схема бізнесу: банки продають акції та облігації, торгують фінансовими інструментами, консультують з питань корпоративних поглинань, керують станом, здійснюють платежі та надають кредити. 
  • Витрати на персонал шести компаній, які на початку ери коливалися в районі $148 млрд, а потім скоротилися на кілька років, у 2019 році підскочили до $154 млрд, не кажучи вже про те, що загальна кількість працівників насправді скоротилася.
  • Сума прибутку за останні 10 років затьмарює показники попереднього десятиліття, навіть якщо взяти до уваги інфляцію та злиття великих банків під час фінансової кризи.
  • Однак інші корпоративні титани, особливо в Силіконовій долині, досягли надто багато, щоб Уолл-стріт могла претендувати на монополію на успіх. Тільки Apple Inc. заробила понад півтрильйона доларів. Microsoft, Berkshire Hathaway Inc. та Alphabet Inc. випередили JPMorgan, за ними слідує Exxon Mobil Corp., що витіснила Bank of America та Wells Fargo.

Контекст

Великі купівлі, лізингові угоди та збільшення штатів працівників – непрозорий натяк на те, що технологічні компанії загрожують статусу-кво Волл-стріт як домінантної індустрії Нью-Йорка. За даними Real Capital Analytics, після світової фінансово-економічної кризи 2008-го пʼять найбільших банків США за кількістю активів – JPMorgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo і Goldman Sachs – разом продали 5,5 млн квадратних футів (51,1 га) офісних приміщень на Мангеттені.

У Alphabet, материнської компанії Google, станом на квітень були запаси готівки, які оцінюють у $135 млрд, а згідно з фінансовими звітами, на 30 червня нерухомості у неї було на $56 млрд, що робить мангеттенську нерухомість компанії майже краплею у морі. Не так давно компанія купила будівлю на Кінгз-кросс у Лондоні за $1 млрд, а по всьому світу розкинулися її дата-центри.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні