Під час відключення електроенергії заклади, що потрапляють у відповідну чергу, не працюють. Є лише кілька ресторанів, які не зачиняються під час блекаутів, кажуть у пресслужбі McDonaldʼs. /Getty Images
Категорія
Компанії
Дата

Не завжди вільна каса. Як McDonaldʼs підлаштував свою роботу до повітряних тривог та відключень світла

Під час відключення електроенергії заклади, що потрапляють у відповідну чергу, не працюють. Є лише кілька ресторанів, які не зачиняються під час блекаутів, кажуть у пресслужбі McDonaldʼs. Фото Getty Images

Пошкодження енергетичної інфраструктури внесло корективи в роботу ресторанів McDonaldʼs. Під час відключення електроенергії заклади, що потрапляють у відповідну чергу, не працюють. На кінець грудня 20% ресторанів більше не зачиняються під час блекаутів (оновлено). Forbes розповідає, як міжнародна мережа фастфудів підлаштувалася до роботи в нових реаліях України.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Відкоригований графік роботи в режимі реального часу McDonaldʼs оприлюднює у спеціальному розділі на сайті. Спостерігаючи за його роботою, Forbes з’ясував, що по всій країні в середньому працює трохи більше половини відкритих ресторанів. Так, у п’ятницю, 23 грудня, працювало 18 закладів у Києві, шість у Львові, два у Вінниці та один у Черкасах. Увечері наступного дня, в суботу, у Києві працювало всього шість ресторанів, два у Львові та один у Черкасах. Так мало, бо заклади, не розташовані у торговельних центрах, у різдвяний вечір працювали за скороченим графіком, пояснюють у пресслужбі McDonaldʼs.

Час роботи закладів залежить від відключень електроенергії, а також повітряних тривог та планових ремонтних робіт. Однак уже оплачені замовлення команда видає, зазначають у McDonaldʼs. При цьому паралельно зупиняє виробничі процеси та вимикає обладнання перед закриттям.

Як McDonaldʼs відновлює роботу

Миттєво відновити роботу одразу після ввімкнення електрики або зупинки через повітряну тривогу McDonaldʼs не може. Для цього кожному закладу необхідно 30–60 хвилин, розповіли Forbes у пресслужбі мережі. Це потрібно, зокрема, щоб розігріти грилі, налаштувати кава-машини та провести необхідні перевірки продукції. 

Проте на час перезапуску роботи закладу впливають не лише організаційні питання, а й причини зупинки. Закладам може знадобитися більше часу на підготовку до роботи, наприклад, якщо причиною зупинки ресторану було тривале вимкнення електрики або відсутність водопостачання. 

Наскільки впав трафік у ресторанах? У пресслужбі McDonaldʼs не відповіли на це запитання, мотивуючи тим, що висновки робити зарано. Проте зазначили, що в години роботи кількість відвідувачів лишилася такою самою. 

Щоб обслужити якомога більше клієнтів у часи роботи, компанія змінила бізнес-процеси. Зокрема, ввела нічні зміни, протягом яких працівники проводять технічні роботи, приймають продукцію, прибирають. Це нововведення запровадили не одразу, а після тестових випробувань, які показали ефективність такого формату роботи. Це допомогло вивільнити години роботи, які йшли раніше на техобслуговування, зазначають у пресслужбі мережі. 

У четвер, 22 грудня, McDonaldʼs відкрив на Оболоні в Києві зовсім новий ресторан. Він був готовий ще до початку повномасштабної війни. Також мережа відновила роботу ресторану у Бучі, який у березні було пошкоджено внаслідок бойових дій. Таким чином, у країні зараз працює 64 заклади мережі. До війни їх було 110. 

Зокрема, не працює жоден ресторан у Харкові, Миколаєві, Херсоні, Одесі, Чернігові та Сумах. 

Виторг McDonaldʼs в Україні у 2020 році, за даними YouControl, становив майже 8 млрд грн. Цьогоріч фінансові показники компанії істотно зміняться: з кінця лютого і по середину вересня ресторани в Україні не працювали. Проте мережа виплачувала працівникам зарплати в повному обсязі та надала значний обсяг гуманітарної допомоги продуктами харчування та медичним обладнанням. Це відбувалося за рахунок материнскої компанії. 

З початку відновлення роботи в середньому меню в McDonaldʼs подорожчало на 31%, як порівняти з лютим 2022 року.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні