Пошкодження енергетичної інфраструктури внесло корективи в роботу ресторанів McDonaldʼs. Під час відключення електроенергії заклади, що потрапляють у відповідну чергу, не працюють. На кінець грудня 20% ресторанів більше не зачиняються під час блекаутів (оновлено). Forbes розповідає, як міжнародна мережа фастфудів підлаштувалася до роботи в нових реаліях України.
Оформлюйте передплату на 6 номерів Forbes Ukraine зі змістовними інтерв’ю, рейтингами та аналітикою, тепер зі знижкою 50%.
Відкоригований графік роботи в режимі реального часу McDonaldʼs оприлюднює у спеціальному розділі на сайті. Спостерігаючи за його роботою, Forbes з’ясував, що по всій країні в середньому працює трохи більше половини відкритих ресторанів. Так, у п’ятницю, 23 грудня, працювало 18 закладів у Києві, шість у Львові, два у Вінниці та один у Черкасах. Увечері наступного дня, в суботу, у Києві працювало всього шість ресторанів, два у Львові та один у Черкасах. Так мало, бо заклади, не розташовані у торговельних центрах, у різдвяний вечір працювали за скороченим графіком, пояснюють у пресслужбі McDonaldʼs.
Час роботи закладів залежить від відключень електроенергії, а також повітряних тривог та планових ремонтних робіт. Однак уже оплачені замовлення команда видає, зазначають у McDonaldʼs. При цьому паралельно зупиняє виробничі процеси та вимикає обладнання перед закриттям.

- Категорія
- Рейтинги
- Дата
Як McDonaldʼs відновлює роботу
Миттєво відновити роботу одразу після ввімкнення електрики або зупинки через повітряну тривогу McDonaldʼs не може. Для цього кожному закладу необхідно 30–60 хвилин, розповіли Forbes у пресслужбі мережі. Це потрібно, зокрема, щоб розігріти грилі, налаштувати кава-машини та провести необхідні перевірки продукції.
Проте на час перезапуску роботи закладу впливають не лише організаційні питання, а й причини зупинки. Закладам може знадобитися більше часу на підготовку до роботи, наприклад, якщо причиною зупинки ресторану було тривале вимкнення електрики або відсутність водопостачання.
Наскільки впав трафік у ресторанах? У пресслужбі McDonaldʼs не відповіли на це запитання, мотивуючи тим, що висновки робити зарано. Проте зазначили, що в години роботи кількість відвідувачів лишилася такою самою.
Щоб обслужити якомога більше клієнтів у часи роботи, компанія змінила бізнес-процеси. Зокрема, ввела нічні зміни, протягом яких працівники проводять технічні роботи, приймають продукцію, прибирають. Це нововведення запровадили не одразу, а після тестових випробувань, які показали ефективність такого формату роботи. Це допомогло вивільнити години роботи, які йшли раніше на техобслуговування, зазначають у пресслужбі мережі.
У четвер, 22 грудня, McDonaldʼs відкрив на Оболоні в Києві зовсім новий ресторан. Він був готовий ще до початку повномасштабної війни. Також мережа відновила роботу ресторану у Бучі, який у березні було пошкоджено внаслідок бойових дій. Таким чином, у країні зараз працює 64 заклади мережі. До війни їх було 110.
Зокрема, не працює жоден ресторан у Харкові, Миколаєві, Херсоні, Одесі, Чернігові та Сумах.
Виторг McDonaldʼs в Україні у 2020 році, за даними YouControl, становив майже 8 млрд грн. Цьогоріч фінансові показники компанії істотно зміняться: з кінця лютого і по середину вересня ресторани в Україні не працювали. Проте мережа виплачувала працівникам зарплати в повному обсязі та надала значний обсяг гуманітарної допомоги продуктами харчування та медичним обладнанням. Це відбувалося за рахунок материнскої компанії.
З початку відновлення роботи в середньому меню в McDonaldʼs подорожчало на 31%, як порівняти з лютим 2022 року.
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.