Категорія
Новини
Дата

«Ловець шахедів». Monobank, UNITED24 та блогер Ігор Лаченков збирають 100 млн грн на систему протидії дронам

Фандрейзингова платформа UNITED24, monobank та волонтер Ігор Лаченков запустили новий збір. Його мета – придбати щонайменше дві системи, які допоможуть ЗСУ знищувати ворожі БПЛА.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мета збору – зібрати 100 млн грн на систему протидії дронам «Ловець шахедів». Одна така система коштує приблизно 50 млн грн. Вона робить дрон «сліпим», той намагається піднятись на безпечну висоту і стає вразливим для ППО. Справжню назву та модель системи поки не оголошують, але відомо, що такі стоять на озброєнні країн НАТО.  
  • Спеціально до збору випустили 1000 браслетів, зроблених з металу останньої довоєнної партії «Азовсталі». Вони прикрашені написом «Вірю в ЗСУ». 100 браслетів підписав головнокомандувач Валерій Залужний. 
  • 80 браслетів із підписом Залужного Олег Гороховський пообіцяв віддати за внески понад 100 000 грн. За 45 хвилин збору таких внесків було 11. Інші 20 та ще 900 браслетів розіграють між усіма, хто задонатить на банку monobank чи банку Ігора Лаченкова. Мінімальний внесок – 5 грн. 
  • Збір триватиме з 09:00 14 жовтня до 23:00 15 жовтня. Результати будуть оголошені 16 жовтня о 17:00. 
  • Monobank задонатив на збір 5 млн грн. За перші 20 хвилин збору українці надіслали вже 3 млн грн. 

Контекст

10 жовтня Росія завдала масованого ракетного удару по багатьох населених пунктах України, зокрема, Києву, Дніпру, Запоріжжю, Харкову, Львову. Під час атаки використовувалися ударні дрони-камікадзе типу Shahed. Протягом 10 жовтня українська ППО збила 13 іранських дронів-камікадзе.

Напади розлютили українців та змотивували ще активніше донатити на армію. Зокрема, за добу українці зібрали 352 млн грн на закупівлю ударних дронів-камікадзе RAM ІІ UAV для потреб Збройних сил України. 

Перша колекція браслетів з металу останньої довоєнної партії «Азовсталі» вийшла 6 жовтня та була розпродана за декілька годин. Додатковий наклад продали за два дні.

День захисників і захисниць України відзначають 14 жовтня з 2014 року.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні