Категорія
Новини
Дата

Інвестиції венчурного капіталу у другому кварталі знизились на 10%, до $77,4 млрд. Аналітики KPMG відзначили зростаючий інтерес до ШІ

Глобальні інвестиції венчурного капіталу у другому кварталі знизились до $77,4 млрд у 7783 угодах в порівнянні з $86,2 млрд у попередньому кварталі. Інвестиції у розвиток штучного інтелекту (ШІ) і генеративного штучного інтелекту залишалися значними у другому кварталі 2023 року, йдеться у звіті KPMG Venture Pulse за другий квартал 2023-го.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Глобальні венчурні інвестиції залишалися відносно стабільними у другому кварталі 2023 року, завдяки залученню $6,8 млрд американською компанією Stripe, $2 млрд сінгапурською Shein, $1,3 млрд американським ШІ-стартапом Inflection та $700 млн індійським Byju, йдеться у звіті.
  • Венчурні інвестори зосередилися на ШІ, вважаючи його однією з небагатьох стійких сфер інвестицій на поточному ринку, а стартапи в усьому світі прагнули підкреслити свої можливості в цій галузі. 
  • Корпоративні інвестори виявили найбільший інтерес до галузі генеративного ШІ, особливо світові технологічні гіганти з великими масивами даних, необхідними для підтримки надійних рішень генеративного ШІ.
  • Як Microsoft, так і Google вже зробили серйозні кроки в цій сфері, зокрема, компанія Microsoft інвестувала в OpenAI $10 млрд протягом першого кварталу 2023 року поряд з китайськими технологічними гігантами Alibaba, Baidu та Tencent. 
  • На другий квартал 2023 року Alibaba повідомила, що отримала значну кількість запитів на пробний доступ до свого генеративного інструменту ШІ Tongyi Qianwen, а Baidu оголосила, що подала власний генеративний інструмент ШІ Ernie bot на затвердження регуляторним органам, йдеться у звіті.
  • Регулятори в усьому світі також посилили свою увагу до ШІ і все більше досліджують, як найкраще регулювати цей сектор. Протягом другого кварталу 2023 року ЄС прийняв Закон про штучний інтелект, який визначає правила використання ШІ в регіоні. Зокрема, нові норми вимагають, щоб будь-які генеративні системи штучного інтелекту проходили перевірку перед введенням у комерційне використання, йдеться у звіті.
Інвестиції венчурного капіталу у другому кварталі знизились на 10%, до $77,4 млрд. Аналітики KPMG відзначили зростаючий інтерес до ШІ /Фото 1

Контекст

Низка світових техногігантів розробляють власні ШІ-моделі після успіху ChatGPT, чат-бота, запущеного OpenAI рік тому.

ByteDance має безліч невеликих команд, що працюють над різними продуктами генеративного ШІ, зокрема над чат-ботом під кодовою назвою Grace. ByteDance вже накопичила не менше 10 000 графічних процесорів Nvidia для підтримки своїх амбіцій. Компанія замовила майже 70 000 чипів A800, які мають бути поставлені наступного року, на суму близько $700 млн.

Alibaba планує підключити до своєї ШІ-моделі всі свої продукти, зокрема платформу онлайн-купівель Taobao та картографічний інструмент Gaode Map. 

Тим часом Baidu створює власний проєкт, схожий на ChatGPT – генеративний чат-бот зі штучним інтелектом під назвою Ernie Bot.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні