Білл Морно, ексміністр фінансів Канади, приміряє VR-шолом під час відкриття інституту досліджень ШІ Vector Institute, 30 березня 2017 року. /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

Торонто зробило ставку на ШІ та потихеньку стає конкурентом Кремнієвій долині. Як Канада бореться за IT-таланти та венчур. Гід від Bloomberg

Білл Морно, ексміністр фінансів Канади, приміряє VR-шолом під час відкриття інституту досліджень ШІ Vector Institute, 30 березня 2017 року. Фото Getty Images

Роки державної підтримки розвитку штучного інтелекту, а також чітка ШІ-стратегія, яку Канада розробила ще в 2017-му, дають свої плоди. Торонто, найбільше місто країни, приваблює все більше науковців, розробників і підприємців сфери штучного інтелекту. Bloomberg придивився до досвіду Канади, зокрема Торонто, щоб визначити їхню форму успіху в сфері ШІ. Forbes стисло переказує матеріал.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Провідний дослідник штучного інтелекту у світі Джеффрі Гінтон вже протягом 35 років розвиває ШІ-потужності не в Кремнієвій долині, а в Торонто, найбільшому місті Канади. У травні він звільнився з лабораторії дослідження штучного інтелекту Google Brain, яка працює під парасолькою Google AI, бо хотів мати можливість вільно висловлюватися про ризики ШІ. «Торонто тепер осередок активності стартапів», – каже Гінтон.

Канада – перша країна, яка ще в 2017-му створила стратегію ШІ, а політика відкритих дверей для іммігрантів, яка спрямована перш за все на розвиток цієї технології, привабила в місто багато талантів. Ще 10 років тому Канада потерпала від відтоку кваліфікованих кадрів.

Джеффрі Хінтон, хрещений батько ШІ, виступає під час Collision 2023 у Enercare Center у Торонто, Канада, 28 червня 2023 року. /Getty Images

Джеффрі Хінтон, хрещений батько ШІ, виступає під час Collision 2023 у Enercare Center у Торонто, Канада, 28 червня 2023 року. Фото Getty Images

«Люди з нетерпінням чекали можливості поїхати з Торонто, – пригадує Джордан Джейкобс, керівний партнер і співзасновник торонтського венчурного фонду Radical Ventures, який націлений на ШІ. – Тепер все навпаки: досвідчені ШІ-таланти залишаються, щоб заснувати стартап чи приєднатися до інших компаній». Radical Ventures зібрав майже $1 млрд, а в списку його партнерів ШІ-експерт та стенфордський викладач компʼютерних наук Фей-Фей Лі.

Співзасновник та гендиректор OpenAI Сем Альтман теж вірить у майбутнє IT-потужностей Торонто і каже, що місто має бути хабом у «найзахопливіший» час для заснування стартапу.

Британець Гінтон вперше переїхав у Торонто у 1987-му після кількох років роботи у США. Причиною стало оголошення американського президента Рональда Рейгана про фінансування дослідження штучного інтелекту для оборони. Гінтон одним із перших став досліджувати штучні нейронні мережі, які дають можливість компʼютерам швидко вчитися.

Гінтона та його колег Йошуа Бенджіо й Ріка Саттона «привабила мультикультурна соціальна система» Канади. В той час фінансування держави було скромним, але ентузіастів-дослідників це не зупиняло.

Гінтон за фінансування федерального уряду та уряду провінції Онтаріо допоміг у 2017-му заснувати в Канаді Vector Institute, незалежну неприбуткову організацію, що займається дослідженнями ШІ. «Сфера ШІ була мертвою десятки років, – стверджує Кемерон Шулер, директор з комерціалізації та голова напрямку інновацій у Vector Institute. – Канадські дослідники її відродили». Vector допомагає із ШІ-навчанням, сприяє приватній та урядовій співпраці в цій сфері й підтримує стартапи та студентів.

Кетлін Вінн, експрем’єрка провінції Онтаріо, позує для селфі з чоловіком у VR-шоломі під час відкриття Vector Institute у Торонто, Онтаріо, Канада, 30 березня 2017 року.

Кетлін Вінн, експрем’єрка провінції Онтаріо, позує для селфі з чоловіком у VR-шоломі під час відкриття Vector Institute у Торонто, Онтаріо, Канада, 30 березня 2017 року.

Згідно зі звітом Vector Institute і консалтингової фірми Deloitte, у провінцію Онтаріо, столицею якої є Торонто, надійшло близько $2,86 млрд венчурних інвестицій. Цих грошей, які надходили протягом року до березня 2022-го, на 206% більше, ніж за рік до того. Потік інвестицій не припиняється і цього року. Фонд, який очолює колишній віцепрезидент США Альберт Ґор, вклав $95 млн у стартап BenchSci, який використовує ШІ для прискорення винайдення ліків.

За вищезгаданий період у сфері ШІ створили приблизно 22 458 робочих місць, це на 210% більше, ніж за попередній рік. Тоді ж близько 1007 студентів-магістрів обрали ШІ-програми, хоча попереднього року таких було лише 700.

Потенціал другорядних хабів

Проте Кремнієва долина все ще вабить дослідників, підприємців і шукачів капіталу, які хочуть пробитися на ринок США.

Торонто дещо відстає від Кремнієвої долини та кількох інших американських міст за кількістю пропозицій технологічних вакансій. Утім агентство CBRE виявило, що столиця провінції Онтаріо стала третім за швидкістю розвитку ринком технологічних вакансій у Північній Америці 2021-го, пропустивши вперед лише Сан-Франциско та Сіетл.

Згідно з аналізом оголошень про роботу Brookings Institution у Торонто, у порівнянні з оголошеннями в різних американських містах, канадське місто відстає у пропозиціях у розділі «генеративний ШІ». Торонто пропонує менше десятої частини вакансій, які є в агломерації Сан-Франциско (США), і дві третини від тих, що можна знайти в Сіетлі (США) та його околицях.

Штаб-квартира Shopify, канадського техногіганта, який займається розробкою програмного забезпечення для онлайн і роздрібних магазинів та платформи онлайн-торгівлі, в Оттаві, Онтаріо, Канада, 14 лютого 2023 року. /Getty Images

Штаб-квартира Shopify, канадського техногіганта, який займається розробкою програмного забезпечення для онлайн і роздрібних магазинів та платформи онлайн-торгівлі, в Оттаві, Онтаріо, Канада, 14 лютого 2023 року. Фото Getty Images

Дехто впевнений, що Торонто ніколи не стане другою Кремнієвою долиною, бо там немає екосистеми венчурного капіталу, яка є однією з головних причин магії Долини. Але це не завадить Торонто, як і іншим другорядним хабам типу Бангалору, Бостону, Лондону і Пекіну, досягти власного успіху.

Vector Institute, сильні факультети ШІ/компʼютерних технологій у двох місцевих університетах і різноманіття проєктів розробки ШІ-інструментів дають Торонто можливість посилити власний успіх через феномен, який економісти називають кластеринг. Це коли є мережа гравців, які живлять одне одного, діляться ідеями, засновують компанії й створюють робочі місця.

Як і іншим стартап-екосистемам по всьому світу, Торонто потрібен буде час на те, щоб дозріти. У 2014-му торонтський стартап Atomwise, який одним із перших застосував ШІ для відкриття ліків, переїхав до Кремнієвої долини, щоб залучити інвестиції. А вже за кілька років Deep Genomics, ще один місцевий стартап того ж напряму, зміг привабити капітал Кремнієвої долини без необхідності переїздити в США.

«У період між Atomwise і Deep Genomics динаміка дуже змінилася, – каже Аджай Аґравал, викладач підприємницької діяльності в Університеті Торонто. – Торонто стало ШІ-хабом, тому засновники можуть залучати гроші з Кремнієвої долини й залишатися працювати в цьому канадському місті».

Сюди також зʼїжджаються ШІ-лабораторії світових корпорацій. Samsung, Nvidia, Google, Johnson & Johnson, LG Electronics і Roche серед тих, хто відкрив ШІ-операції в Торонто, розповів Аґравал, який спеціалізується на економіці ШІ.

Щоб скласти конкуренцію Кремнієвій долині, Торонто рекламує дві свої сильні сторони: тут можна зробити більше за менші гроші й місто ближче до ринків, таких як Нью-Йорк і Чикаго.

«Якщо в США ти витратиш на створення продукту $1, в Торонто це обійдеться у 70 центів», – каже Аллісон Гарріс, яка заснувала компанію Glassbox в цьому канадському місті після роботи на Волл-стріт.

За словами Ейдена Гомеса, протеже Гінтона і засновника канадського ШІ-стартапу Cohere, раніше рішенням за замовчуванням для компʼютерних інженерів зі свіженькими дипломами місцевих університетів був переїзд до Кремнієвої долини. Так було до Shopify Inc., канадського техногіганта, який займається розробкою програмного забезпечення для онлайн- і роздрібних магазинів, та платформи онлайн-торгівлі зі штаб-квартирою в Оттаві, яка почала роботу в 2006-му.

«Це дало впевненість таким підприємцям, як я, у тому, що залишитися тут можна», – розповів Гомес. Cohere підтримують Гінтон і Фей-Фей Лі, а цього року компанія залучила $270 млн від таких інвесторів, як Nvidia і Salesforce, за оцінки $2,2 млрд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні