Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила закон про створення електронного реєстру військовозобов’язаних. Деталі

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №10062, що передбачає створення електронного реєстру військовозобов’язаних. «За» проголосували 249 народних депутатів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Законопроєкт вносить зміни до законів Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних і резервістів та Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.
  • Зокрема, документ має спростити процес отримання військовими учасника бойових дій під час дії воєнного стану.
  • Законопроєкт передбачає створення реєстру мобілізованих, який буде «підв’язаний» до реєстру виборців. Передбачається, що Міноборони отримає дані про громадян віком від 17 до 60 років, які містяться у різних державних реєстрах – Податкової служби, МОЗ, Мін’юсту, МВС, ЦВК, Держміграційної служби та інших відомств. 
  • Інформація міститиметься в електронному кабінеті військовозобов’язаного. Відповідно до законопроєкту, згода призовників, військовозобов’язаних та резервістів на обробку персональних даних не потрібна.
  • Міноборони заявило, що ухвалення законопроєкту про електронний військовий облік «розблоковує цифровізацію української армії та дозволить їй діяти більш мобільно та ефективно як на полі бою, так і в тилу».
  • Міністерство назвало законопроєкт №10062 «критично важливим для обороноздатності України», оскільки «реалізація його положень сприятиме швидкому збору, обробці та використанню військових даних, а також нарешті переведе послуги та процеси для військовослужбовців у зручний цифровий формат».
  • Також Міноборони вважає, що цей законопроєкт надасть можливість посилити кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО.

Контекст

Наприкінці грудня повідомлялося, що робота над реєстром військовозобов’язаних «Оберіг» уже закінчилася. 

Як зазначила в коментарі DOU заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку та цифровізації Катерина Черногоренко, наразі ведеться обмін даними з великими державними реєстрами. «Ми верифікували дані в реєстрі до 88%. Зробили крок до реновації інфраструктури й рухаємося до цифровізації даних військовослужбовців», – повідомила вона.

Також Черногоренко зазначила, що її команда запропонувала Кабміну ставити людей на військовий облік через ЦНАПи. Вона додала, що «Оберіг» покликаний зменшити корупцію, можливість маніпуляцій з даними, можливість надсилання повісток подвійно, потрійно людям, які вже воюють».

У базі даних реєстру містяться персональні дані про всіх військовозобов’язаних українців віком від 18 до 60 років. «Оберіг» наповнюється даними з різних державних реєстрів, а також інформацією, зібраною працівниками ТЦК та СП.

У режимі автоматичного обміну з інших електронних реєстрів в «Оберіг» потрапляє така персональна інформація: ПІБ, місце проживання, дата народження, сімейний стан, відомості про членів сім’ї, місце роботи, відомості про освіту, реєстраційний номер облікової картки платника податків, стан здоров’я ,судимість тощо.

Також він містить службові дані, серед яких: про проходження служби, участь в бойових діях, військове звання, військова спеціальність, ступінь придатності до військової служби за станом здоров’я та інше.

Доступ до реєстру мають Міноборони, Генштаб ЗСУ, СБУ та Служба зовнішньої розвідки як його розпорядники, ТЦК та СП як органи ведення реєстру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні