Категорія
Новини
Дата

Міноборони завершило роботу над реєстром військовозобов’язаних «Оберіг». Деталі

Робота над реєстром військовозобов’язаних «Оберіг» уже закінчилася, повідомила DOU заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку та цифровізації Катерина Черногоренко. Очікується, що система допоможе позбутися паперових тек у ТЦК, а люди не стоятимуть у чергах за довідкою.

Ключові факти

  • За словами Черногоренко, наразі ведеться обмін даними з великими державними реєстрами. «Ми верифікували дані в реєстрі до 88%. Зробили крок до реновації інфраструктури й рухаємося до цифровізації даних військовослужбовців», – повідомила вона.
  • Також Черногоренко зазначила, що її команда запропонувала Кабміну ставити людей на військовий облік через ЦНАПи.
  • Заступниця міністра оборони додала, що «Оберіг» покликаний зменшити корупцію, можливість маніпуляцій з даними, можливість надсилання повісток подвійно, потрійно людям, які вже воюють».
  • У базі даних реєстру містяться персональні дані про всіх військовозобов’язаних українців віком від 18 до 60 років. «Оберіг» наповнюється даними з різних державних реєстрів, а також інформацією, зібраною працівниками ТЦК та СП.
  • У режимі автоматичного обміну з інших електронних реєстрів в «Оберіг» потрапляє така персональна інформація: ПІБ, місце проживання, дата народження, сімейний стан, відомості про членів сім’ї, місце роботи, відомості про освіту, реєстраційний номер облікової картки платника податків, стан здоров’я ,судимість тощо.
  • Також він містить службові дані, серед яких: про проходження служби, участь в бойових діях, військове звання, військова спеціальність, ступінь придатності до військової служби за станом здоров’я та інше.
  • Доступ до реєстру мають Міністерство оборони, Генеральний штаб ЗСУ, Служба безпеки України та Служба зовнішньої розвідки як його розпорядники, ТЦК та СП як органи ведення реєстру. У військовозобов’язаних є можливість перевірити інформацію про себе, яка міститься в реєстрі «Оберіг», якщо особисто звернутися в ТЦК та СП і сформувати письмовий запит.
  • Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів формально запустили 28 березня 2022 року, але на повну він досі не запрацював.

Контекст

Наприкінці липня 2023-го Мінекономіки та Мінцифри анонсували механізм електронного бронювання. Тоді в Україні налічувалося 4000 критично важливих підприємств та було заброньовано понад 500 000 військовозобовʼязаних, повідомляв заступник міністра економіки Ігор Фоменко.

Через «єБронювання» керівники підприємства зможуть дізнатися, скільки військовозобовʼязаних працівників вони зможуть забронювати. Це стане можливо завдяки обміну даними між реєстрами органів державної влади, Міністерства оборони та Генштабу ЗСУ.

Мінекономіки вже розробило попередній проєкт постанови Кабміну, що регулюватиме сервіс «єБронювання». Наразі її погоджують з органами центральної влади, Пенсійним фондом, податковою, бізнесом та іншими стейкхолдерами, повідомили Forbes у пресслужбі міністерства. Мінекономіки налаштоване на запуск «єБронювання» до кінця 2023 року.

Також в Україні планують запустити проєкт «смарт-мобілізація», який дозволить громадянам самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони бажають мобілізуватись, сказав віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради два законопроєкти: про удосконалення мобілізації та військового обліку №10378 й про посилення відповідальності за військові порушення №10379.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні