Категорія
Новини
Дата

Верховний Суд підтвердив неможливість повернення ПриватБанку колишнім власникам

Повернення державного ПриватБанку колишнім власникам неможливе. Велика Палата Верховного Суду 15 лютого підтвердила законність закриття провадження у справі за позовом акціонера та ексголови правління ПриватБанку Олександра Дубілета, повідомили пресслужби Національного банку і Верховного Суду.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Залишено в силі ухвалу Господарського суду міста Києва від 2 червня 2021 року, якою було закрито провадження у справі про визнання недійсними договорів купівлі-продажу ПриватБанку, внаслідок яких держава набула у власність 100% акцій банку за 1 грн у грудні 2016 року. 
  • Справа була відкрита за позовом колишнього голови правління та міноритарного акціонера ПриватБанку Олександра Дубілета. Він намагався оскаржити договір купівлі-продажу акцій неплатоспроможного ПриватБанку, внаслідок якого держава набула у власність 100% акцій банку та витратила на його докапіталізацію понад 155 млрд грн. 

Контекст

Ексголова правління ПриватБанку Олександр Дубілет у грудні 2019 року подав позов до госпсуду міста Києва до ПриватБанку, Мінфіну та Фонду гарантування вкладів за участю третіх осіб – НБУ та Кабміну, аби визнати недійсними договори купівлі-продажу акцій банку. 

Госпсуд міста Києва 2 червня 2021 року закрив провадження в цій справі, застосувавши норми Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності» № 590-ІХ. 

Дубілет оскаржив це судове рішення. Північний апеляційний господарський суд 11 жовтня 2021 року задовольнив апеляційну скаргу Олександра Дубілета та, проігнорувавши вимоги зазначеного закону, направив справу до суду першої інстанції для продовження розгляду. 

Кабмін, ПриватБанк та Мінфін подали касаційні скарги на рішення суду апеляційної інстанції.

У травні минулого року після нетривалої паузи з початку повномасштабного вторгнення суди поновили розгляд справ із довоєнною інтенсивністю, прийнявши за три неповних місяці майже пів сотні ухвал і постанов. Детальніше читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні