Категорія
Новини
Дата

«Відкатів не було і бути не могло». Компанія – фігурант розслідування НАБУ щодо «схем на ОПЗ» відкинула звинувачення 

Співвласник київської компанії «Агро Газ Трейдинг» (АГТ) Олександр Горбуненко у коментарі Forbes відкинув звинувачення НАБУ щодо можливого розкрадання на Одеському припортовому заводі (ОПЗ) у 2019–2020 роках. Про цей йдеться у матеріалі Forbes

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Горбуненко заперечує інформацію НАБУ про хабарі. «Відкатів не було і бути не могло, оскільки наша співпраця із заводом розпочалася внаслідок перемоги АГТ у відкритій конкурентній процедурі відбору давальця влітку 2019-го», – каже він. 
  • При цьому він підтвердив, що знайомий з іншим підозрюваним – Андрієм Гмиріним, який у матеріалах НАБУ фігурує як організатор злочинної схеми. «Так, ми знайомі, – каже він. – Але з керівництвом ОПЗ ми завжди комунікували напряму, без посередників, зокрема, без вказаної вами людини».
  • За словами Горбуненка, він і його компанія відкриті до спілкування зі слідством. Проте наразі він перебуває за кордоном через особисті обставини.

Контекст 

22 березня ввечері НАБУ оприлюднило новину із супроводжуючими матеріалами про викриття злочинної організації, яка у 2019–2021 роках отримала 2 млрд грн неправомірної вигоди від контролю над Одеським припортовим заводом. 

Серед підозрюваних – Дмитро Сенниченко (голова Фонду державного майна України у 2019–2021 роках), Андрій Гмирін (наближена до голови ФДМУ особа, на плівках фігурує як керівник злочинної організації), Сергій Ігнатовський (радник голови ФДМУ), Микола Синиця (в.о. директора ОПЗ у 2020-му), Микола Парсентьєв (в.о. директора ОПЗ у 2020–2021 роках), Олександр Горбуненко та Володимир Колот (співвласники компанії «Агро Газ Трейдинг»).  

Впродовж 2019–2021 років київська компанія «Агро Газ Трейдинг» була ексклюзивним партнером ОПЗ. Компанія постачала на завод газ в обмін на виготовлену продукцію – аміак і карбамід. АГТ продавала добрива на ринку, забираючи собі весь дохід. Завод отримував лише фіксовану плату за послуги з виготовлення продукції.

На фоні рекордно низьких цін на газ і високої вартості міндобрив «Агро Газ Трейдинг» могла отримувати надприбутки, за даними слідства. Компанія припинила поставки газу на завод лише у вересні 2021-го, пославшись на форсмажорні обставини – рекордне зростання цін на газ. 

У 2020-му «Агро Газ Трейдинг» заробила на співпраці з ОПЗ $44 млн прибутку, за розрахунками Консалтингової групи «А-95». В цьому ж році ОПЗ отримав 1,2 млрд чистого збитку за виручки 2,3 млрд грн. 

Офіційна звітність не підтверджує надприбутки «Агро Газ Трейдинг» у 2020-му: компанія отримала 164,5 млн грн прибутку за виручки 5,4 млрд грн. 

Спроби провести конкурс на іншого постачальника, за даними слідства, зривалися керівництвом Фонду держмайна та лояльним до Фонду керівництвом заводу.

З листопада 2019-го до липня 2020-го, за даними слідства, тільки Сенниченко отримав незаконної винагороди на $1,3 млн. Загальна сума неправомірної вигоди ймовірної злочинної організації за весь час контролю над ОПЗ слідство оцінює у 2 млрд грн. «Остаточна сума збитків держпідприємству встановлюється, слідство триває», – йдеться у матеріалах НАБУ. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні