Видобуток нафти в Росії виріс напередодні ембарго та цінових обмежень. На початку 2023 року він може впасти – Reuters /ShutterStock
Категорія
Новини
Дата

Видобуток нафти в Росії виріс напередодні ембарго та цінових обмежень. На початку 2023 року він може впасти – Reuters

ShutterStock

Видобуток нафти та газового конденсату в Росії в січні–листопаді зріс на 2,2% порівняно з минулим роком – до 488 млн т, пише Reuters із посиланням на коментар віце-премʼєра РФ Олександра Новака для російського «Інтерфаксу». Новак очікує на невелике зниження видобутку після нових санкції.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За підрахунками Reuters, видобуток нафти і газового конденсату в Росії з січня по листопад у середньому становив 10,91 млн барелів на добу.
  • Новак сказав журналістам, що російська нафта, як і раніше, матиме високий попит після санкцій. «Світове споживання, економічне зростання у світі мають бути забезпечені енергоресурсами. Нафти у світі не так багато, а російська нафта завжди була і буде затребувана. Так, ланцюжки поставок змінюватимуться. Ніякої трагедії у цьому немає», – заявив Новак, повідомляє «Інтерфакс».
  • Він також сказав, що Росія може скоротити видобуток нафти за умов невизначеності.
  • Джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС.
  • «Коммерсантъ» із посиланням на джерела у вівторок зазначив, що в листопаді середній видобуток нафти в Росії становив 1,486 млн т (10,89 млн барелів) на добу, що на 2% більше, ніж у жовтні.
  • Газета повідомила, що видобуток було підтримано відновленням виробництва на шельфовому проєкті «Сахалін-1» у Тихому океані, який раніше очолював ExxonMobil, що відмовився від нього після того, як Москва ввела війська в Україну в лютому.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її у морських портах у звʼязку із запровадженим блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту у розмірі $60 за барель.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні