Категорія
Новини
Дата

VIP-клієнти колишнього Альфа-Банку планують судитися з холдингом Фрідмана. Ціна питання – $50–100 млн

Група VIP-клієнтів колишнього Альфа-Банку Україна готує позов проти кіпрської компанії ABH Ukraine, що належить Михайлу Фрідману та партнерам. Причина – невиплата грошей за облігаціями, які ABHU пропонувала клієнтам так званого А-клубу після банківської кризи 2014–2015 років. Про це йдеться у редакційному матеріалі Forbes

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Загалом VIP-клієнти «Альфи» купили облігації на близько $400 млн, йдеться як про корпоративних покупців, так і фізичних осіб. Після початку великої війни ABHU припинила обслуговування паперів. 
  • Позов готує група фізосіб-холдерів, розповіли Forbes два юристи, чиї клієнти розглядали звернення до суду, та ще двоє інвесторів. Сума їхніх вкладів варіюється між $50 млн та $100 млн, розповів один із юристів. Подати позов інвестори планують упродовж трьох–шести місяців.
  • Найімовірніше, позов буде на Кіпрі або у Великій Британії, вважають згадані юристи. Кіпр є юрисдикцією ABHU, а Велика Британія вказана місцем розгляду суперечок у проспектах емісії. 
  • «Це може бути як прямий позов про повернення коштів, арешт майна, початок банкрутства, так і позови про можливе шахрайство чи незаконне збагачення», – каже один із адвокатів. Та ймовірнішим є спочатку позов про розкриття інформації про угоди ABHU, адже бондхолдери не знають, куди поділися гроші від купівлі цих паперів. 

Контекст 

Перші деталі про проблему облігацій Альфа-Банку (тоді вже Сенс Банку) Forbes описав у квітні 2023-го – за кілька місяців до націоналізації установи. 

Це були облігації, які випускали спеціально створені фінкомпанії, ABHU виступала гарантом, Альфа-Банк – точкою продажу. Юридичного стосунку до цих паперів банк не мав. «А-клуб» існує як окрема юрсоба, 100% у ній належить ABHU, за даними YouControl. 

Саме тому інвестори відмовилися (принаймні на сьогодні) від ідеї подавати позов проти українського банку. 

Дохідності облігацій коливалися від 5% до 12% залежно від випуску та валюти. Середній чек інвесторів-фізосіб становить $1,5–2 млн, розповідав Forbes у квітні фінансист, дотичний до одного з великих власників облігацій «Альфи». 

Після початку повномасштабного вторгнення виплати за цими паперами припинилися. ABHU, що була акціонером Сенс Банку, пояснює це націоналізацією банку, адже він був єдиним активом фірми. 

Повернення грошей за облігаціями «А-клубу» холдинг Михайла Фрідмана, Петра Авена, Германа Хана та партнерів пов’язує з компенсацією за націоналізований Сенс Банк. Так, ABH Holdings вимагає від України понад $1 млрд

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні