Категорія
Гроші
Дата

Перший крок у тривалій війні за $400 млн. VIP-клієнти колишнього Альфа-Банку готують позов до компанії Фрідмана через борги за облігаціями. Forbes дізнався подробиці майбутнього процесу

Михайло Фрідман /колаж Анастасія Решетнік

Михайло Фрідман Фото колаж Анастасія Решетнік

Група VIP-вкладників колишнього «Альфа-Банку Україна» почала підготовку першого позову до кіпрської компанії Михайла Фрідмана та партнерів ABH Ukraine. Причина – борги за облігаціями, що тривалий час слугували аналогом депозиту у валюті. Ймовірна сума – $50-100 млн. Чи є перспективи у цього позову?

Вже невдовзі до переліку наслідків націоналізації Sense Bank, що відбулася влітку 2023 року, може додатися ще один великий судовий процес. Група VIP-клієнтів банку готує позов через багатомільйонний борг перед ними, повʼязаний з кіпрською ABH Ukraine. Через цю компанію колишнім «Альфа-Банком Україна» володіли російські бізнесмени Михайло Фрідман, Петро Авен, Герман Хан та партнери. Очікувані терміни звернення до суду – найближчі три–шість місяців.

Що це за борг? Ще перед російським вторгненням протягом кількох років ABH Ukraine залучала кошти через корпоративні облігації у валюті, які Альфа-Банк пропонував найбільш заможним клієнтам як альтернативу депозиту. Серед них – фізособи та великі українські компанії. Сукупна сума зобовʼязань – близько $400 млн. Зараз вони не обслуговуються.

Про початок підготовчого процесу до подачі групового позову від частини власників цих цінних паперів Forbes незалежно один від одного повідомили два юристи, чиї клієнти розглядали звернення до суду. Ще двоє не повʼязаних між собою інвесторів зазначили, що знайомі з такою ініціативою, не уточнивши, чи приєднаються вони до неї. Усі чотири співрозмовники спілкувались на правах анонімності через високу юридичну чутливість теми та суттєві обмеження стосовно розголошення інформації.

«ABH Ukraine (ABHU) була готова виконувати зобовʼязання, але після націоналізації Sense Bank втратила основний актив, – йдеться у письмовій відповіді компанії на запит Forbes. – ABHU веде постійні переговори з власниками облігацій щодо реструктуризації».

Рішенню частини інвесторів колишньої «Альфи» звернутися до суду дійсно передували численні листування, конференц-коли та спроби домовитися між собою про обʼєднання заради єдиного процесу. Окрема історія – пошук власне грошей, які клієнти банку позичили його материнській компанії.

Чому ця справа вперше наблизилася до розгляду у суді лише зараз?

Як у VIP-клієнтів «Альфи» виникла проблема на $400 млн /Колаж Анна Наконечна

Як у VIP-клієнтів «Альфи» виникла проблема на $400 млн

Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст

Перші деталі про проблему облігацій Альфа-Банку Forbes описав у квітні 2023-го – за кілька місяців до націоналізації установи.

Регулярний випуск цінних паперів та їхній продаж VIPам «Альфи», які входили до програми лояльності A-Club, не був секретом. Інструмент зʼявився після банківської кризи 2014-15 років. 

Це були облігації, які випускали спеціально створені фінкомпанії, ABHU виступала гарантом, Альфа-Банк – точкою продажу. Юридичного стосунку до цих паперів українська установа не має. «А-Клуб» існує як окрема юрсоба, 100% у ній належить ABHU, за даними YouControl.

Дохідності коливались від 5% до 12% залежно від випуску та валюти. Середній чек інвесторів-фізосіб складає $1,5-2 млн, розповідав Forbes у квітні фінансист, дотичний до одного з великих власників облігацій «Альфи».

Виплати за облігаціями припинились вже у перші місяці після початку повномасштабного вторгнення. У травні 2022-го український суд із подачі Бюро економічної безпеки та Генпрокуратури заарештував цінні папери неназваних кіпрських компаній, афілійованих із Фрідманом, які були на рахунках у банку. Раніше арешт було накладено на 469 млн грн коштів із рахунків у «Альфі». Як пояснював тоді Forbes один із топменеджерів «Альфи», ці гроші були призначені одному з нерезидентів, який обслуговувався банком та був інвестором в облігації.

Точна кількість інвесторів невідома. Наприкінці 2022-го ABHU ініціювала процес самоідентифікації кредиторів, повідомляла компанія Forbes у квітні. З того часу ситуація суттєво не змінилась – ідентифікувати вдалося ті ж дві сотні інвесторів, що й майже рік тому, йдеться у відповіді компанії, наданій зараз. Сума зобовʼязань перед цими вкладниками – близько $200 млн, 80% з них – громадяни України, уточнюють у компанії.

Непогашеними залишаються облігації, випущені з листопада 2018-го по вересень 2021-го, йдеться у коментарі ABHU.

ABHU – компанія-парасолька, яка обʼєднує українські активи «Альфа-Груп» Фрідмана та партнерів. Окрім банку це також «Альфа-Страхування» та «Альфа-Лізинг», зазначається у письмовому коментарі ABHU. 

До 2019-го вона володіла 90,1% акцій «Альфа-Банку Україна». На момент націоналізації влітку 2023-го було вже 42,4%. Причина зниження – злиття «Альфи» з Укрсоцбанком, який російська «Альфа-Груп» обміняла в італійської UniCredit Group на 9,9% свого банківського холдингу ABH Holdings (ABHH). Він має 100% в ABHU. Пряма частка ABHH в обʼєднаному банку склала 57,6%.

Станом на початок 2022-го структура власності ABHH була наступною: 32,86% – у Михайла Фрідмана, 20,97% – у Германа Хана, 16,32% – в Олексія Кузьмичова, 12,4% – у Петра Авена, 3,7% – в Андрія Косогова.

Тривалий шлях до позову проти компанії Фрідмана

Інвесторів у бонди «Альфи» можна умовно розподілити на пʼять груп, зазначає фінансист, дотичний до одного з кредиторів. Перша – юрособи, більшість з яких поки не вдаються до активних дій. Друга – активні фізособи, що намагаються обʼєднатися для подачі спільного позову. Третя – фізособи, які ще не визначилися зі стратегією. Четверта – фізособи, що займають пасивну позицію, ймовірно, через небажання розкривати інформацію про свої інвестиції у бонди «Альфи». Пʼята – особи, повʼязані з банком чи його ексвласниками.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні