Категорія
Новини
Дата

Виробничі можливості України втричі перевищують бюджет на закупівлю озброєнь – Камишін

Бюджет на закупівлю озброєнь, зокрема у вітчизняних виробників, у 2024 році становить $6 млрд. Водночас виробничі можливості України втричі більші. Про це заявив міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін, пише «Інтерфакс-Україна».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Загалом оборонний бюджет на 2024 рік – близько $40 млрд, із цієї суми $30 млрд – це зарплати і виплати військовослужбовцям, з решти $10 млрд без урахування витрат на ПММ і форму, на купівлю озброєнь залишається $6 млрд, зазначив Камишін. 
  • «Це та сума, яку ми сьогодні маємо в контрактах для наших виробників, насамперед українських, і це дуже мало, оскільки наші виробничі можливості втричі більші», – наголосив міністр.
  • Україна веде переговори з іноземними партнерами щодо купівлі за їхні кошти виробів української військової промисловості з подальшим переданням цієї техніки, озброєнь ЗСУ, зазначив Камишін.
  • Голова Мінстратегпрому сказав, що за низкою позицій Україна готова закривати потреби за рахунок власного виробництва. Йдеться про бронетехніку, всі види (наземні, літальні, морські) безпілотних систем, артилерійські системи.

Контекст

Торік українські зброярі трикратно наростили виробництво – до $3 млрд. Чинні спроможності сектора вшестеро більші за бюджет на закупівлю зброї, розповідав міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін у грудні.

Серед 500 оборонних компаній, які працюють на цьому ринку, 80% – приватні. На початку повномасштабного вторгнення приватні компанії займали 20% сектора, пояснював Камишін. 

Водночас левова частка українських приватних ВПК-компаній не мають кредитної історії, власних активів, які могли б бути заставою, та заздалегідь підписаних контрактів із замовником на постачання продукції, через що банківський сектор здебільшого відмовляє їм у кредитуванні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні