Категорія
Новини
Дата

Visa купує фінтехстартап Tink за €1,8 млрд. Це друга спроба Visa придбати компанію відкритого банкінгу

Американська компанія Visa підписала угоду про придбання шведського фінтехстартапу Tink за €1,8 млрд. Вартість угоди перевищує останню оцінку стартапу на €1,1 млрд, пише CNBC.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Угоду ще мають схвалити регулюючі органи.
  • Visa зазначила, що купівля не вплине на програму зворотного викупу акцій або дивідендну політику компанії.
  • Tink збереже свій бренд і команду, а штаб-квартира компанії залишиться в Стокгольмі.

Контекст

Заснована шведськими підприємцями Даніелем Кьєлленом і Фредріком Гедбергом у 2012 році, Tink починала як застосунок для управління фінансами, але пізніше зосередилася на відкритому банкінгу. Компанія дає розробникам і третім сторонам доступ до банківських даних через відкритий API (прикладний програмний інтерфейс). Ці дані дають змогу створювати фінансові продукти й інструменти для управління фінансами, а також повʼязувати банківські рахунки з мобільними застосунками.

Відкритий банкінг поширений в ЄС і Великій Британії, де правила вимагають від фінансових установ надавати дані третім сторонам для підтримки конкуренції. Послугами Tink користуються понад 3400 банків та інших установ на 18 ринках Європи. В компанії працюють 400 осіб.

За даними Crunchbase, за сім раундів фінансування Tink залучила понад $300 млн, у тому числі від таких інвесторів, як PayPal, SEB і ABN AMRO. Під час останнього раунду наприкінці 2020 року компанію оцінили у €680 млн.

Про придбання Tink було оголошено після того, як у січні 2021-го у Visa зірвалася покупка американського фінтехстартапу Plaid за $5,3 млрд, який теж працює у сфері відкритого банкінгу. Мінʼюст США стверджував, що угода могла дати змогу Visa сформувати монополію на ринку електронних переказів за дебетовими картами. На думку уряду, Plaid становить конкурентну загрозу для Visa.

Mastercard, головний конкурент Visa, у листопаді 2020 року придбала фінтехстартап Finicity за $825 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні