Категорія
Новини
Дата

Коломойський виграв апеляцію у справі НАБУ. Суд відмовив в арешті активів

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду підтвердила рішення слідчого судді ВАКС від 21 вересня 2023 року, який відмовив прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) в арешті активів бізнесмена Ігоря Коломойського. Про це повідомила пресслужба Апеляційної палати ВАКС і Центр протидії корупції (ЦПК).

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду розглянула апеляційну скаргу сторони обвинувачення на ухвалу слідчого судді ВАКС від 21 вересня 2023 року про закриття провадження за клопотанням детектива НАБУ про арешт майна українського бізнесмена, йдеться у повідомленні.
  • Рішення ухвалили судді апеляції Даниїла Чорненька, Інна Калугіна та Микола Глотов. При цьому суддя Микола Глотов кожного разу висловлював окрему думку, зазначили в ЦПК.
  • Апеляція скасувала заставу і закрила провадження стосовно підозрюваної Конопкіної, а також закрила провадження за клопотаннями про «запобіжки» підозрюваним Луговому та Якименко.
  • В ЦПК зазначили, що також апеляція залишила у силі рішення стосовно закриття проваджень за клопотаннями щодо арешту майна усіх шести підозрюваних: Коломойського, Дубілета, Шмальченко, Лугового, Якименко та Конопкіної.
  • На думку апеляції, строк розслідування у справі завершився у травні 2023 року. До такого висновку судді прийшли, пославшись на так звані «правки Лозового».
  • Після рішень апеляції справу, з великою долею ймовірності, доведеться закрити, вважають в ЦПК.

Контекст

7 вересня детективи НАБУ за погодження керівника САП повідомили колишньому кінцевому бенефіціарному власнику ПАТ КБ «ПриватБанк» Ігорю Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 млрд грн

Слідство заявило, що у січні-березні 2015 року кінцевий бенефіціар банку, на той момент голова Дніпропетровської обласної держадміністрації, розробив план заволодіння коштами ПриватБанку для подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку. 

У повідомленні НАБУ йдеться, що для цього «банк штучно зобов’язали виплатити вказаній підконтрольній компанії понад 9,2 млрд грн під приводом нібито зворотного викупу власних облігацій за завищеною вартістю».

8 вересня НАБУ та САП арештували активи Коломойського. У клопотанні про арешт майна йшлося про частки у статутному капіталі 307 юридичних осіб вартістю понад 3 млрд грн, а також майже 1000 об’єктів нерухомого майна та понад 1600 транспортних засобів та суден.

Арешт на активи був потрібен для забезпечення можливої конфіскації або спецконфіскації у випадку обвинувального вироку суду у майбутньому.

21 вересня суддя ВАКС Олег Ткаченко відмовив прокурорам САП в арешті активів Коломойського. Рішення Ткаченка оскаржили до апеляції ВАКС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні