Категорія
Новини
Дата

НАБУ і САП арештували активи Коломойського на 48 годин. Слідство не виключає конфіскацію

2 хв читання

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) після повідомлення про підозру колишньому власнику ПриватБанку Ігорю Коломойському арештували його активи. Про це йдеться у повідомленні пресслужби НАБУ.

Ключові факти

  • Арешт активів зумовлений необхідністю забезпечення можливої конфіскації або спеціальної конфіскації майна у кримінальному провадженні за фактами привласнення коштів ПриватБанку, пояснили в НАБУ.
  • Строком на 48 годин накладено арешт на частки у статутному капіталі товариств, якими прямо чи опосередковано володіє підозрюваний. 
  • Йдеться про 307 юридичних осіб, зокрема акціонерні товариства, вартістю понад 3 млрд грн, а також майже 1000 об’єктів нерухомого майна та понад 1600 транспортних засобів і суден. 
  • До Вищого антикорупційного суду спрямовано клопотання про накладення арешту на вказане вище майно, зазначили в НАБУ.
НАБУ і САП арештували активи Коломойського на 48 годин. Слідство не виключає конфіскацію /Фото 1

Контекст

7 вересня детективи НАБУ за погодження керівника САП повідомили колишньому кінцевому бенефіціарному власнику ПАТ КБ «ПриватБанк» та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 млрд грн

Слідство заявило, що у січні-березні 2015 року кінцевий бенефіціар банку, на той момент голова Дніпропетровської обласної держадміністрації, розробив план заволодіння коштами ПриватБанку для подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку. 

У повідомленні НАБУ йдеться, що для цього «банк штучно зобов’язали виплатити вказаній підконтрольній компанії понад 9,2 млрд грн під приводом нібито зворотного викупу власних облігацій за завищеною вартістю».

Як зазначили в НАБУ, це вже четвертий епізод у справі заволодіння коштами ПриватБанку. У жовтні минулого року НАБУ і САП визнали, що для доведення вини підозрюваних детективи зібрали достатньо доказів за трьома попередніми епізодами та відкрили матеріали слідства. 6 вересня 2023 року обвинувальний акт скерували до суду.

В лютому 2021 року НАБУ і САП повідомили експосадовцям банку про підозру у розтраті понад 136 млн грн через схему страхових виплат. Уже за місяць підозри оновили новим епізодом, додавши розтрату в майже $315 млн (близько 8,2 млрд грн) через акредитивну схему. 

У вересні 2022 року добірка інкримінованих колишнім менеджерам ПриватБанку підозр поповнилася ще одним епізодом – розтратою у розмірі 85,2 млн грн, нагадали в НАБУ.

2 вересня бізнесмен Ігор Коломойський отримав підозру від СБУ та БЕБ. Справа стосується одного з епізодів виведення коштів з ПриватБанку

Детективами встановлено, що протягом 2013–2020 років Коломойський легалізував понад 500 млн грн, використовуючи інфраструктуру підконтрольних банківських установ, йдеться у повідомленні СБУ.

Бізнесмену інкримінують ст. 209 Кримінального кодексу (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом), що передбачає покарання позбавленням волі на строк від восьми до 12 років із конфіскацією майна, а також ст. 190 (шахрайство) – до 12 років із конфіскацією.

2 вересня Шевченківський районний суд обрав запобіжний захід Коломойському у вигляді тримання під вартою терміном на 60 днів (до 31 жовтня включно) з можливістю внесення застави у розмірі 509 млн грн. 

6 вересня Київський апеляційний суд переніс на 25 вересня розгляд апеляції підозрюваного в шахрайстві Коломойського щодо обрання йому запобіжного заходу у вигляді арешту з можливістю внесення застави у 509 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні