Вісім причин, чому газ у Європі коштує $2000. І пʼять із них – «Газпром» /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Вісім причин, чому газ у Європі коштує $2000. І пʼять із них – «Газпром»

2 хв читання

Shutterstock

21 грудня спотова ціна газу в Європі перевищила $2000. Це новий рекорд. Чому зростають ціни, Forbes запитав у генерального директора «Оператора ГТС Украини» Сергія Макогона. За час підготовки статті дані, які навів Макогон, стали ще більш актуальними. 23 грудня президента РФ Володимира Путіна запитали на пресконференції про ситуацію на газовому ринку Європи. Його версія, що «Газпром» постачає весь обсяг газу, який просять контрагенти, і навіть більше на 10%, а Німеччина й інші країни перепродають газ Польщі та Україні, «щоб підтримати штани комусь». Чому це неправда

1. Споживання природного газу у світі дійсно зросло в 2021 році. Це пов’язано зі зменшенням карантинних обмежень, відновленням економік, а саме на ринках країн Азії, які забирають на себе суттєву частку скрапленого газу.

2. Попит на газ підштовхнула концепція «зеленого» переходу. Намагаючись відійти від споживання вугілля, безліч країн переформатувались на газ, збільшивши залежність від нього.

3. Зниження обсягів видобутку газу на голландських родовищах.

4. Зменшення «Газпромом» обсягів постачання газу до ЄС, як порівняти з 2019-м та 2020-м роками, та маніпуляції зі статистикою. Російський газовий монополіст стверджує, що експорт газу до країн Європи зростає і перебуває на рівні 2018 року. Проте поставки до Європи фактично впали, навіть порівняно з 2020 роком. А за пʼять років вони впали на 21%.

Насправді відбулося збільшення поставок газу до Туреччини – близько 21 млрд куб. м у січні – вересні 2021 року проти аналогічного періоду 2019 року (12 млрд куб. м). І збільшення обсягів експорту газу до Китаю – близько 7 млрд куб. м за січень – вересень 2021 року проти «нульових» (або незначних обсягів) у відповідний період 2019-го.

5. Небажання або неспроможність збільшувати поставки газу до ЄС. Пояснення російською стороною про «відсутність запитів» не відповідає дійсності, бо в цей же час Росія повністю заморозила продажі газу на ESP (спотовій біржі) на зимовий період 2021/22.

6. Свідома відмова Росії від збільшення транзиту через Україну та Польщу попри наявність вільних потужностей і можливостей транспортування. Українська газотранспортна система здатна транспортувати 146 млрд куб. м газу на рік. Це як до сьогоднішніх обсягів транзиту газу додати ще два «Північних потоки – 2».

Протягом 2021 року «Газпром» чотири рази зменшував обсяги транспортування: з 1 січня 2021 року транзит знизився з 186 млн до 124 млн куб. м на добу, у вересні – до 109 млн куб. м, з 1 жовтня – до 85 млн куб. м, на початок листопада обсяг транзиту падав до 60 млн куб. м на добу.

7. Низький рівень наповнення підземних сховищ газу (ПСГ) та прискорений відбір газу через недостатні обсяги постачання. Водночас обсяги газу в ПСГ Австрії, Німеччини, Нідерландів, що підконтрольні «Газпрому», суттєво нижчі за показники минулих років. Це пов’язано з тим, що в літній період «Газпром» не закачував, а відбирав газ зі сховищ, щоб не збільшувати транзит через Україну в моменти простоїв «Північного потоку – 1» і «Турецького потоку» на ремонтах.

8. Прагнення «Газпрому» перевести споживачів Європи на довгострокові контракти замість спотових продажів з метою збільшення політичного впливу на країни ЄС.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні