Категорія
Новини
Дата

Війна та закриті дані. Україна пасе задніх в енергетичній безпеці – дослідження DiXi Grоup

Аналітики з України, Молдови, Грузії і Румунії дослідили інституційну готовність країн усувати ризики в енергетичній безпеці. Україна – на останньому місці, свідчить дослідження, представлене DiXi Group.

Війна та закриті дані. Україна пасе задніх в енергетичній безпеці – дослідження DiXi Grоup

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Україна посіла останнє місце з чотирьох країн за оцінкою інституційної готовності усувати ризики в енергобезпеці. Найкраща ситуація – у Румунії.
  • Дослідження Energy Security Scoreboard дозволяє визначити, чи має країна інституційні механізми та інструменти, щоб ефективно визначати, оцінювати, запобігати та усувати загрози своїй енергетичній безпеці, сказав аналітик DiXi Group Андрій Урста.
  • «Досить низький результат України повʼязаний з наслідками війни, зокрема закриттям великої кількості даних і документів, які на той момент вважалися чутливими», – пояснив Урста.
  • Аналітики рекомендують українським держорганам у секторі безпеки прийняти документи про оцінку ризиків, кризових сценаріїв, а також розкрити статистичну інформацію, яка не шкодить державній безпеці, публікувати довгострокові плани розвитку.
Війна та закриті дані. Україна пасе задніх в енергетичній безпеці – дослідження DiXi Grоup /Фото 1

Контекст

Дослідження провели DiXi Group (Україна) у співпраці з Watchog.MD (Молдова), World Experience for Georgia (Грузія) та «Expert Форум» (Румунія).

 Фахівці проаналізували 40 індикаторів з п’яти категорій оцінки ризиків і прогнозування, плани дій, звіти про надійність, інфраструктурну адекватність, статистику. Аналітики охопили сферу електроенергії, газу, нафти і пального.

Війна Росії проти України навесні 2022 року спричинила паливну кризу в Україні: автівки збиралися у черги до автозаправок. Тепер Україна готується запровадити обов’язкові запаси пального для гравців ринку.

З осені 2022 року Росія понад 40 разів обстріляла українську енергомережу ракетами і дронами. Оцінка прямих втрат енергетики – $8,1 млрд, порахували аналітики Київської школи економіки в межах проєкту «Росія заплатить».

Війна та закриті дані. Україна пасе задніх в енергетичній безпеці – дослідження DiXi Grоup /Фото 2
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні