Війна в Україні бʼє по військовій промисловості РФ, її частка у світовій торгівлі зброєю скорочується – WSJ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Війна в Україні бʼє по військовій промисловості РФ, її частка у світовій торгівлі зброєю скорочується – WSJ

Getty Images

Вторгнення в Україну призведе до подальшого скорочення частки Росії у світовій торгівлі зброєю, оскільки посилення західних санкцій, потреба Росії у збереженні виробництва зброї для себе та удар по репутації скорочують її експорт, пише The Wall Street Journal із посиланням на аналітиків.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Експорт озброєнь із Росії скоротився на 31% за останні пʼять років, порівняно з пʼятьма роками до 2017 року, згідно з даними, опублікованими Стокгольмським міжнародним інститутом дослідження проблем миру (SIPRI). Частка Росії у світовому експорті озброєнь знизилася з 22% до 16%.
  • За словами аналітиків, експортні постачання російської зброї у 2022 році впали на 1,3% порівняно з попереднім роком. Падіння означає, що експортні поставки минулого року становили 35% від поставок 2013 року.
  • Скорочення експорту загрожує підірвати доходи Росії та позбавити країну закордонних продажів, які зазвичай субсидують розробку та виробництво нових систем озброєнь. Для західних оборонних постачальників спад Росії створює нові можливості для бізнесу, оскільки традиційні клієнти Москви починають шукати військову техніку в інших місцях.
Війна в Україні бʼє по військовій промисловості РФ, її частка у світовій торгівлі зброєю скорочується – WSJ /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

Війна в Україні бʼє по військовій промисловості РФ, її частка у світовій торгівлі зброєю скорочується – WSJ /Фото 2

Інфографіка: Financial Times

Попередній слайд
Наступний слайд
  • На думку деяких аналітиків, невдачі Росії на полі бою, ймовірно, ще більше зменшать попит на її техніку. «Зображення розбитих і покинутих машин ставлять під сумнів якість і надійність військової техніки російського виробництва», – сказав Ян Сторі, науковий співробітник сингапурського дослідницького інституту ISEAS-Yusof Ishak.
  • Російська військова промисловість стикається з перешкодами з 2014 року, коли санкції обмежили потік західних компонентів, які використовуються у деяких видах озброєнь.
  • За даними SIPRI, частка Франції у світовому експорті озброєнь склала 11% у період 2018-2022 років порівняно з 7,1% за пʼять років до 2017 року. Частка ринку США також зросла на 7% – до 40% за той же період. Експорт США збільшився за рахунок збільшення витрат європейських союзників, у тому числі на реактивний винищувач F-35, частково через передбачувану загрозу Росії.
  • Китай та Індія, традиційно великі російські покупці, також виробляють більше власної зброї. Експорт російської зброї до Китаю знижується з 2005 року. Індія також працює над тим, щоб зменшити свою залежність від РФ. 

Контекст

Раніше Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру (SIPRI) повідомляв, що світові витрати на військовий комплекс вперше перевищили $2 трлн. Згідно з даними SIPRI, після короткого періоду зниження військових витрат із 2011 по 2014 роки витрати збільшувалися сім років поспіль.

Зростання з 2015 року частково спричинено більшими витратами на оборонку європейських країн. Після окупації Криму у 2014 році адміністрація США під керівництвом Дональда Трампа посилила тиск на союзників по НАТО, щоб вони витрачали більше на свої збройні сили. У 2021 році країни витратили на свої армії загалом $2,113 трлн, що на 0,7% більше, ніж у попередній рік.

Експорт зброї та боєприпасів зі Швейцарії минулого року зростав майже на третину, хоча виробники скаржаться на те, що нейтралітет країни викликає в них труднощі, пише Bloomberg. Продажі зброї зросли до $1 млрд, серед основних покупців – країни Близького Сходу, зокрема Катар.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні