Категорія
Новини
Дата

Швейцарські виробники зброї збільшили експорт до Близького Сходу на тлі заборони постачань в Україну

2 хв читання

Експорт зброї та боєприпасів зі Швейцарії минулого року зростав майже на третину, хоча виробники скаржаться на те, що нейтралітет країни завдає їм труднощів, пише Bloomberg. Продажі зброї зросли до $1 млрд, серед основних покупців – країни Близького Сходу, зокрема Катар.

Ключові факти

  • Торік швейцарська зброя була експортована на суму 955 млн швейцарських франків ($1 млрд), що на 29% більше, ніж у попередньому, заявив уряд у вівторок. 
  • Поставки до Європи наразі становлять лише половину загального експорту – порівняно з приблизно двома третинами у 2021 році – тоді як більше поставок надсилається на Близький Схід.
  • Катар очолив цей список, отримуючи системи протиповітряної оборони та іншу зброю на загальну суму 213 млн франків. За ним пішли Данія, Німеччина, Саудівська Аравія та США, які придбали бронетанкові транспортні засоби та різні види боєприпасів.
Швейцарські виробники зброї збільшили експорт до Близького Сходу на тлі заборони постачань в Україну /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Вторгнення Росії в Україну поставило швейцарських виробників у складну ситуацію, оскільки нейтральна позиція країни означає, що уряд забороняє продаж зброї воюючим країнам. За словами політологів, якщо член НАТО стане учасником війни в Україні, швейцарським виробникам зброї доведеться негайно припинити постачання НАТО у всі країни.
  • Виходячи з цього принципу нейтралітету, Швейцарія також забороняє реекспорт зброї, тобто не дозволяє європейським партнерам, таким як Німеччина та Данія, відправити швейцарську зброю в Україну.
  • Постачання зброї відіграє незначну роль для швейцарської економіки – минулого року воно становило лише 0,25% від загального експорту товарів.

Контекст

Відповідно до швейцарського нейтралітету, який походить з 1815 року та закріплений договором 1907 року, Швейцарія прямо чи опосередковано не відправляє зброю комбатантам на війні. Діє окреме ембарго на продаж зброї Україні та Росії. Треті країни теоретично можуть звернутися до Берна з проханням про реекспорт швейцарської зброї, що є у них на складах, але у дозволі майже завжди відмовляють.

Агентство Reuters писало, що Швейцарія близька до того, щоб порвати з багаторічним статусом нейтральної держави, оскільки проукраїнські настрої у суспільстві та політичних колах чинять тиск на уряд з метою скасування заборони на експорт швейцарської зброї. Опитування у Швейцарії, проведене Sotomo, показало, що 55% респондентів виступають за дозвіл на реекспорт зброї в Україну.

10 лютого уряд Швейцарії відхилив запит Іспанії на реекспорт швейцарських зенітних установок в Україну, повідомила установа, пише Reuters. Перед цим країна не дозволила відправку швейцарської техніки і боєприпасів Данії та Німеччині. Нещодавно Німеччина звернулася до Швейцарії з проханням продати 96 списаних бойових танків Leopard 2 компанії Rheinmetall AG у межах зусиль із заміни витрачених запасів у союзників по НАТО, пише Bloomberg. Угода може дозволити Берліну збільшити свою військову допомогу Україні.

15 лютого уряд Швейцарії заявив, що конфіскація заморожених російських активів та надання їх для відновлення України суперечитиме конституції, пише Bloomberg. Проти цього кроку також виступають банки країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні