Які західні компанії й надалі постачають деталі для російської зброї. Звіт IPHR і НАКО /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Які західні компанії й надалі постачають деталі для російської зброї. Звіт IPHR і НАКО

Getty Images

Нове дослідження незалежних неприбуткових організацій IPHR і НАКО показало неприємну правду про доступ Росії до західних технологій. Як так вийшло, що високі технології західних компаній і надалі потрапляють до рук країни-агресора? Як цьому можна запобігти?

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Автори

IPHR (Незалежне партнерство заради прав людини) – це незалежна неурядова організація, яку було засновано у 2008 році. Вона документує воєнні злочини, які були вчинені в контексті російської війни в Україні з 2014-го, і збирає докази для притягнення винних до відповідальності.

Незалежна антикорупційна комісія (НАКО) – це волонтерська, неприбуткова, безпартійна організація. Її цілі включають мінімізацію корупції в оборонному секторі України за допомогою надійних досліджень, ефективного захисту і привернення уваги громадськості.

Про що аналіз

Автори дослідження розглянули випадки можливих воєнних злочинів Росії та зброю, яку країна для цього застосовувала. Після цього дослідники визначили компоненти зброї та їхніх виробників.

Автори дослідження врахували наявність підробок і нанесення логотипів компаній, які насправді не брали участь у виготовленні використаних у зброї компонентів.

Проте, враховуючи два наступних фактори, дослідники дійшли висновку, що знайдені у російській зброї компоненти, дійсно вироблені компаніями, логотипи яких зазначені на них:

  • російський «список закупів», який потрапив до журналістів, демонструє намір Росії знайти компоненти від певних компаній для використання у військовому виробництві;
  • історія СРСР і Росії, яка показує, що їхні військові полювали на розробки провідних технологічних компаній

Дослідження дійшло незручного висновку: компоненти західного виробництва використовували і досі використовують у виробництві російської зброї, яку країна-агресор використовує у можливих воєнних злочинах. Шляхи постачання необхідних деталей і компонентів складний та навмисно заплутаний, але вони стають зрозумілішими.

Західні компоненти, що використовує Росія у воєнних злочинах

Дослідження показало, які компанії виробляють компоненти, що найбільше використовуються у російському обладнанні.

Згідно зі звітом Королівського Обʼєднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) серпня 2022 року, з 450 унікальних компонентів іноземного виробництва, які знайшли дослідники у 27 різних видах російської зброї, понад чверть мали логотипи Texas Instruments і Analog Devices, двох американських компаній. А аналіз використаних ракет «Калібр», який провів НАКО, теж виявив низку компонентів із логотипом Texas Instruments.

А німецька технокомпанія Harting виробляє Ethernet-кабелі, які використовуються на компʼютері «Заря», системі, що обробляє сигнали в ракеті «Іскандер». Найбільше непокоїть те, що нові дані про торгові операції показують продовження торгівлі між дочірньою компанією Harting і Росією. З 24-го лютого 2022 року Harting LLC експортувала 2851 вантажів до Росії на загальну суму понад $16 млн.

Далі більш детально по компонентах зброї, яка найчастіше використовується у ймовірних воєнних злочинах.

«Іскандер»

«Іскандер» – це балістична ракета класу «земля – земля», яка здатна нести ядерну чи звичайну боєголовку. Розвиває надзвукову швидкість і розроблена для обходу систем ППО. Ця ракети використовувалися для сотень ударів по Україні, серед яких і ті, які завдавалися по цивільним обʼєктам.

Процесори для обробки цифрового сигналу, модулі флешпамʼяті та оперативної памʼяті і Ethernet-кабелі, які знайшли всередині використаних ракет «Іскандер», були вироблені американськими, швейцарськими та німецькими компаніями. В Таблиці 1 зібрані усі ці компанії за країнами:

Постачальники компонентів російської зброї /Скріншот звіту IPHR та НАКО

Таблиця 1. Компанії, чи логотипи містяться на компонентах російської зброї Фото Скріншот звіту IPHR та НАКО

Х-101

Х-101 – стратегічна крилата ракета дальністю 2500–2800 км.

За даними серпневого звіту RUSI, в ракетах Х-101 було знайдено компоненти із логотипами американських, голландських, швейцарських та тайванських компаній (Таблиця 2). Як і у випадку із «Іскандерами», до списку таких компонентів входять схеми, мікропроцесори, перемикачі, накопичувачі памʼяті та електронні генератори (осцилятори).

Постачальники компонентів російської зброї /Скріншот звіту IPHR та НАКО

Таблиця 2. Компанії, логотипи яких містяться на компонентах російської зброї Фото Скріншот звіту IPHR та НАКО

Високоточні ракети «Калібр» (для наземних цілей)

«Калібр» – це ракета для наземних цілей, яка запускається із моря. Як стверджує Центр стратегічних та міжнародних досліджень, ці ракети є «опорою ударної потужності російського флоту».

Новий аналіз використаних «Калібрів», який провів НАКО і який оприлюднюється вперше, показав, що компоненти в супутникових навігаційних системах ракет, бортовому компʼютері та альтиметрі (висотомір) містять логотипи американських, швейцарських і тайванських компаній (Таблиця 3).

Постачальники компонентів російської зброї /Скріншот звіту IPHR та НАКО

Таблиця 3. Компанії, чи логотипи містяться на компонентах російської зброї Фото Скріншот звіту IPHR та НАКО

РСЗВ «Торнадо»

«Торнадо» – багаторазова пускова установка для керованих і некерованих ракет, яка має навігаційну систему наведення. Такі ракети долають відстань до 120 км, а останні види керованих ракет влучають у ціль із точністю до 5–10 м.

Вищезгадане дослідження RUSI показало, що в ракетах, які випустили із систем «Торнадо», було виявлено гіроскоп із програмованою користувачем вентильною матрицею (ПКВМ), на якій зазначена назва Altera Corporation. Такий гіроскоп дає ракеті можливість коригувати і змінювати курс під час польоту. У грудні 2015-го Intel повідомила, що почала переговори про покупку Altera. А дослідження від IPHR і НАКО самостійно виявило назву Cypress Semiconductor, американської компанії, на модулі памʼяті всередині навігаційних систем ракет та на обчислювальних блоках.

Торговий слід: як компоненти потрапляють в Росію

Harting, Trimble і TE Connectivity виробляють компоненти і деталі, які і надалі імпортуються Росією через офіційних дистрибʼюторів компаній або через треті країни, як-то Туреччина чи Гонконг.

У багатьох випадках компоненти досягають Росії за допомогою складної мережі дочірніх фірм та дистрибʼюторів. Якщо говорити про Harting, то її російська дочірня компанія Harting LLC від початку повномасштабного вторгнення продовжує імпортувати компоненти в Росію від Harting Technology Group в Європі та Азії. З 24-го лютого 2022 року Harting LLC експортувала 2 851 вантажів до Росії на загальну суму понад $16 млн.

Офіс дочірньої компанії Harting Electric Stiftung Co. Kg, що у Вільнюсі, виявився найбільшим постачальником, який здійснив 21,38% цього імпорту. Як правило адреса постачальника – це офіси Harting у Німеччині.

Prosoft LLC, офіційних дистрибʼютор продукції Harting, імпортував у Росію 894 вантажі з часу повномасштабного вторгнення. До цих вантажів також увійшли продукти виробництва Trimble, TE Connectivity, Texas Instruments і Infineon Technologies, тобто, усіх тих компаній, чиї логотипи були на деталях зброї, яку використали у потенційних воєнних злочинах в Україні.

У випадку Trimble дані про торгові операції показують, що компанія відправила в Росію 81 вантаж на суму понад $2,4 млн з часу повномасштабного вторгнення. Trimble Europe BV виявився найбільшим постачальником, а за нею розташувалася компанія Cxo Logistics C/O Trimble. І хоч Trimble, схоже, перестала постачати товари в Росію з червня 2022-го, її продукти все ще потрапляють в Росію через іншого постачальника, а саме Prosoft Systems LLC.

Отримавши ці дані, речник Trimble заявив: «Інформація про те, що Trimble підтримує будь-які військові операції Росії, не відповідає дійсності».

TE Connectivity поставила в Росію 479 вантажів на загальну суму $1,8 млн від часу повномасштабного вторгнення в Україну. Компанія теж, схоже, припинила прямі поставки, але її продукти йдуть в Росію через інших постачальників в Туреччині, на Тайвані, у Марокко та Індії.

Рекомендації авторів звіту

Постачання й утримання зброї – це основна вразливість російської воєнної машини. Законодавці і бізнеси повинні використати цю вразливість. Ось ключові кроки для цього.

  1. Визнати наявність проблеми. Акціонери повинні відреагувати на такий стан справ у їхніх компаніях. Усім потрібно щиро і відкрито прийняти той факт, що треба ще дуже багато зробити, щоб перекрити доступ Росії до західних технологій.
  2. Міжнародна дискусія, що спрямована на пошук рішення. В ній повинні взяти участь уряди, політичні лідери та компанії.
  3. Ретельний і всеосяжний огляд чинних санкцій та заходів контролю за експортом. Це потрібно зробити із урахуванням тих проблем, які порушив цей звіт.
  4. Бізнес повинен збільшити перевірки клієнтів і кінцевих отримувачів товарів. Так компанії зможуть переконатися, що їхні продукти не використовують в аморальних цілях. Незнання кінцевого отримувача не звільняє постачальника від моральної чи юридичної відповідальності.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні