Категорія
Новини
Дата

Влада Казахстану створює «народний фонд». Великий бізнес змусять робити регулярні внески

1 хв читання

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв доручив створити «народний фонд», внески до якого робитиме великий бізнес. Гроші з фонду планують спрямовувати, зокрема, на охорону здоровʼя, освіту та соцпідтримку.

Ключові факти

  • Фінансуватиметься фонд із приватних та державних джерел, планується залучення допомоги міжнародних благодійних організацій, повідомив Токаєв під час виступу в нижній палаті парламенту, який транслював телеканал «Хабар 24». Туди підуть і обовʼязкові відрахування «оператора лотерейної діяльності, центру обліку ставок та інших монополістів».
  • За словами Токаєва, «народний фонд» займатиметься вирішенням проблем у сфері охорони здоровʼя, освіти, соціальної підтримки. Також за гроші фонду він пропонує побудувати спортивні обʼєкти для дітей у містах, районах, селищах, селах.
  • Уряд має визначити ті компанії, які будуть вносити гроші, та погодити з ними розмір щорічних внесків, повідомив Токаєв.

Цитата

«Завдяки першому президентові — елбаси (Нурсултану Назарбаєву) — в країні зʼявилася група дуже прибуткових компаній та прошарок людей, багатих навіть за міжнародними мірками. Вважаю, що настав час віддати належне народу Казахстану та допомагати йому на системній та регулярній основі», — заявив Токаєв.

Контекст

У Казахстані на початку січня прокотилася хвиля протестів через зростання цін на скраплений газ. У деяких містах, зокрема в Алмати, протести переросли у зіткнення з поліцією, штурм урядових будівель та розграбування магазинів. Уряд був відправлений у відставку. Токаєв попросив про допомогу у лідерів ОДКБ і обійняв посаду голови Радбезу, яку раніше займав Назарбаєв. За даними МВС країни, на ранок 11 січня затримано 9900 учасників акцій протесту.

На фоні протестів акції казахстанських банків Kaspi Bank і Halyk Bank впали в середу на 25,1% і 17,7% відповідно на Лондонській фондовій біржі. Котирування найбільшого у світі виробника урану Kazatomprom із Казахстану впали на 9,85%. На біржі Казахстану Казатомпром втратила 6,96% капіталізації. Як свідчать дані торгів Казахстанської фондової біржі протести також вдарили по котируванням оператора стільникового звʼязку в Казахстані Kcell (-3,62%), Народного банку (-3,27%), підприємства з виробництва кондитерських виробів «Баян Сулу» (-2,83).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні