Категорія
Новини
Дата

Влада планує кадрові зміни у БЕБ, на митниці та цифровізувати податкову – Гетманцев

Наступного року влада може змінити керівництво Бюро економічної безпеки (БЕБ) та митниці, а також цифровізувати податкову. Про це в інтервʼю Forbes розповів голова фінансового комітету Данило Гетманцев. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Гетманцев негативно оцінив щорічну роботу митниці та БЕБ. «Оцінка роботи Бюро економічної безпеки – нуль», – констатує він. Невиконання річного плану на митниці – 40% або 10–12 млрд грн на місяць, каже нардеп. На його думку кадрові зміни у двох органах мають відбутися у 2023 році. 
  • За словами нардепа, у Раді розглядають варіант із повним реформуванням або ліквідації БЕБ. «Я не прихильник цього рішення. Я автор закону про БЕБ і вважаю, що це гарна реформа, але через невдалі кадрові призначення вона не працює», – каже нардеп. 
  • Податковий комітет разом із Мінцифрою працює над цифровізацією податкової служби. За приклад взяли податкову службу Литви, де 90% спілкування з платником – виключно електронне, каже Гетманцев. Реформа передбачає, що аудит буде проводитися тільки електронним способом шляхом комп’ютерного аналізу того файлу, який формується на підставі даних обліку платника. «Виїзні документальні перевірки не проводяться», – додає голова фінансового комітету.
  • Наразі розглядають варіант, коли у кожного платника буде свій профайл на базі його податкової історії, де відображається ступінь його ризиковості, каже Гетманцев. «Є платники (наприклад, фізичні особи), за яких податкова сама складає декларацію, а платник може або погодитись або внести зміни», – зазначає Гетманцев. Ступінь довіри до податкової у Литві вище за інші державні органи, і в мене є амбіція, аби в нас було так само, сподівається нардеп.

Контекст

У жовтні нардепи з фінансового та правоохоронного комітетів визнали роботу БЕБ незадовільною і звинуватили керівника у провалі реформи. Головні претензії – БЕБ не принесло достатньо коштів до бюджету, за рік роботи очільник заповнив штат співробітників лише на 7%, а робота з протидії економічним злочинам не була розпочата. 

«Ми бачимо всі ознаки провалу реформи, на яку витратили понад 100 млн грн з бюджету», – заявив тоді Гетманцев.

Керівник БЕБ Вадим Мельник на свій захист каже, що йому бракувало часу та грошей для втілення реформи. А також похвалився позитивними відгуками в ЗМІ й прокачаними соцмережами бюро. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні