Ігор Коломойський /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Справа на 700 млн грн. БЕБ і СБУ проводять обшуки в «Укртатнафті»

Ігор Коломойський Фото Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Бюро економічної безпеки та Служба безпеки України перевіряють інформацію щодо ухилення від сплати податків керівництвом одного з найбільших нафтопереробних заводів України. У схемі ухилення також задіяна група підприємств, які постачають паливно-мастильні матеріали. Їхнім власником є один з найбагатших олігархів України, повідомили у БЕБ. Фото, яке опублікувала СБУ свідчить, що йдеться про Кременчуцький НПЗ, який контролюють так звана група «Приват» Коломойського-Боголюбова і Олександр Ярославський.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Слідством встановлено, що протягом 2019-2022 років службові особи декількох підприємств, ймовірно, занизили податкові зобов’язання з акцизного податку. Зокрема, приховували та не відображали у податковій та бухгалтерській звітності фінансово-господарські операції. За даними БЕБ, ухилення від сплати податків може становити понад 700 млн грн.
  • Наразі в офісних приміщеннях та нафтопереробному заводі проводяться санкціоновані обшуки для отримання документальної доказової бази та унеможливлення знищення предмети та документів, які підтверджують ухилення від сплати податків на понад 700 млн грн. 
  • Також перевіряється інформація щодо можливих порушень, здійснених для збільшення прибутку під час виготовлення пального, заявляє слідство. Детективи проводять забір зразків палива для відповідної експертизи.
  • В БЕБ нагадали, що нещодавно було прийнято рішення про забезпечення примусового відчуження у власність держави активів стратегічно важливих підприємств. Слідство не розкриває назву підприємства і не називає прізвища олігарха. Проте, наявна інформація свідчить, що йдеться про «Укртатнафту» і Ігоря Коломойського.
Справа на 700 млн грн. БЕБ і СБУ проводять обшуки в «Укртатнафті» /Фото 1
Справа на 700 млн грн. БЕБ і СБУ проводять обшуки в «Укртатнафті» /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

6 листопада пʼять великих промислових підприємств «Укрнафта», «Укртатнафта», «Мотор Січ», «АвтоКрАЗ» та «Запоріжтрансформатор» примусово були переведені в державну власність.

«Рішення повʼязано з тим, щоб наша відсіч агресії Росії була максимально ефективною, – сказав на брифінгу міністр оборони Олексій Резніков. – Починаючи від постачання до ЗСУ паливно-мастильних матеріалів та ремонту техніки і закінчуючи іншими секторами». Акції підприємств були прирівняні до військового майна та знаходитимуться під управлінням Міноборони, уточнив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Держава скористалася можливістю вилучати приватну власність під час воєнного стану. Відтак суттєві активи втратили учасники списку найбагатших українців Forbes Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов, Костянтин Жеваго, Костянтин Григоришин та Вʼячеслав Богуслаєв. Також рішення розповсюджується на міноритарні пакети. Зокрема, у вільному доступі продавалися акції «Мотор Січ» і «Укрнафта».

Forbes оцінює відчужені державою активи у $956,5 млн. До 24 лютого їхня сукупна вартість була у 2,5 раза вищою – $2,426 млрд.

Резніков зазначає, що про націоналізацію підприємств не йдеться – Міноборони перебрало на себе контроль над ними на час воєнного стану. Через рік після його завершення або через пʼять років, у разі, якщо цей період затягнеться, уряд має повернути акції колишнім власникам або компенсувати їхню вартість.

Міноборони вже сформувало наглядові ради відчужених підприємств.

За даними Forbes, 56% акцій «Укртатнафти» ділять порівну бізнесмен Олександр Ярославський і група «Приват». Інші належать НАК «Нафтогаз України». Ключовим активом «Укртатнафти» є Кременчуцький нафтопереробний завод, який переробляв нафту компанії «Укрнафта». 

Сьогодні «Укрнафта» заявила, що співробітники та керівники компанії не змогли потрапити на робочі місця, робота центрального офісу «Укрнафти» заблокована озброєними людьми.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні