Категорія
Новини
Дата

Найбільший банк Швейцарії UBS збирається поглинути конкурента Credit Suisse. Financial Times дізнався деталі історичної угоди

Найбільший банк Швейцарії UBS вже сьогодні, 18 березня, може оголосити про погодження угоди щодо придбання другого за розміром банку країни Credit Suisse. Про це пише Financial Times з посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Національний банк Швейцарії та фінансовий регулятор (FINMA), які раніше організували переговори, вважають злиття банків єдиною можливістю уникнути повної втрати довіри до Credit Suisse, зазначає FT.
  • Два співрозмовники видання повідомили, що наприкінці минулого тижня вкладники вивели з банку за добу понад 10 млрд швейцарських франків ($10,8 млрд).
  • Цими вихідними головні регулятори в США, Великій Британії та Швейцарії обговорюють юридичну структуру майбутньої угоди та умови, які виставив UBS. 
  • Зокрема, банк вимагає можливості поетапно виконувати зобовʼязання перед клієнтами Credit Suisse, а також покриття своїх майбутніх судових витрат урядом. Якщо угоду вдаться досягнути, її мають схвалити акціонери UBS. 
  • Як зазначає видання, злиття найбільших фінустанов Швейцарії ускладнюють розміри обох банків. Сумарний обсяг активів кредиторів наближається до $1,7 трлн, тому розглядається можливість придбання UBS лише кількох підрозділів Credit Suisse.
  • За даними FT, активами Credit Suisse також цікавляться німецька група Deutsche Bank та американська інвесткомпанія BlackRock. Однак позиція SNB та Finma, які наполягають на «швейцарському» врегулюванні, обмежила коло потенційних учасників угоди, зазначає видання. Представники BlackRock натомість спростували інформацію про зацікавленість у поглинанні швейцарського банку.

Контекст

Другий за величиною банк Швейцарії, який веде свою історію з 1856 року, за останні кілька років постраждав від низки крахів, скандалів, зміни керівництва та юридичних проблем. 

14 березня Credit Suisse опублікував звіт за 2022 рік, в якому йдеться про те, що банк виявив «суттєві недоліки» у контролі за фінансовою звітністю. 

За даними банку, відтік клієнтів у четвертому кварталі 2022 року зріс до понад 110 млрд швейцарських франків ($120 млрд). Вартість страхування облігацій банку від дефолту також зросла: 5-річні кредитні дефолтні свопи за борговими зобовʼязаннями Credit Suisse збільшилися з 549 до 533 базисних пунктів.

Крім того, в інтервʼю Bloomberg гендиректор банку Ульріх Кернер повідомив про відтік клієнтів. А Saudi National Bank, частка якої в Credit Suisse є найбільшою і досягає 9,8%, відмовився надавати додаткову підтримку швейцарському банку шляхом збільшення своєї участі в його капіталі.

16 березня Нацбанк Швейцарії був змушений видати Credit Suisse кредит у розмірі до 50 млрд франків (приблизно $53,7 млрд). Однак це не втримало акції банку від подальшого падіння – великі інвестори відмовилися забезпечувати додатковий капітал банку, а виведення коштів багатими клієнтами продовжилося. 

У результаті до завершення торгів у пʼятницю капіталізація Credit Suisse впала до $8 млрд в порівнянні з $56,6 млрд UBS.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні