Категорія
Новини
Дата

«Вражаючий поворот долі». США випередили Китай у гонці за звання першої економіки світу

США випередили Китай у гонці за звання першої економіки світу: за 2023 рік американський ВВП зріс на 6,3% у номінальному вираженні, китайський – на 4,6%. На початку минулого року багато хто вважав, що економіка США впаде у рецесію, пише Bloomberg

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Американська економіка виходить із пандемії коронавірусу в кращому стані, ніж китайська, зазначило видання.
  • На користь США також свідчить ситуація на фондовому ринку: акції американських компаній цього тижня досягли рекордних максимумів, причому китайські цінні папери втратили $6 трлн.
  • «Це вражаючий поворот долі», – зазначив колишній глава китайського підрозділу МВФ, старший професор міжнародної торгової політики в Корнельському університеті Есвар Прасад. За його словами, економічні успіхи США на тлі проблем Китаю породжують сумніви щодо здатності КНР обігнати американську економіку.
  • Видання зазначає, що ніхто не очікував, що так буде. На початку минулого року багато хто вважав, що економіка США впаде у рецесію, оскільки Федеральна резервна система кілька разів підвищувала процентні ставки для боротьби з рекордною інфляцією.
  • З іншого боку, очікувалося стрімке відновлення Китаю, оскільки він знову повністю відкрив свою економіку для торгівлі після суворих карантинів для боротьби з поширенням Covid-19.
  • Натомість Китай, навпаки, бореться з кризою в нерухомості та переживає найбільшу смугу дефляції за приблизно 25 років. Експорт – колись важлива опора зростання – скоротився у 2023 році, безробіття серед молоді різко зросло, а місцеві органи влади обтяжені боргами.

Контекст

Раніше стало відомо, що китайська влада планує направити близько 2 трлн юанів ($278 млрд), здебільшого з офшорних рахунків держкомпаній, на придбання китайських акцій на біржі в Гонконгу. Таким чином Пекін хоче стабілізувати падаючий фондовий ринок Китаю.

Влада Китаю також виділила як мінімум 300 млрд юанів ($42,3 млрд) із місцевих фондів для інвестування в акції материкового Китаю через державну компанію China Securities Finance або суверенний фонд Central Huijin Investment, кажуть співрозмовники видання. За їх словами, китайські чиновники розглядають інші варіанти, про них може бути оголошено цього тижня.

Пекін як мінімум з жовтня розглядає створення стабілізаційного фонду. При цьому інвестори сумніваються у його ефективності, оскільки попередні зусилля китайської влади щодо порятунку економіки не завжди спрацьовували.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні