Гарвардський університет, США
Категорія
Новини
Дата

Гарвард та Стенфорд тепер не вимагають складати вступні іспити. Чому ЗНО в безпеці

Гарвардський університет, США

Наступного року американські школярі, які вступатимуть до Гарварду чи Стенфорду, можуть не готуватися до вступних екзаменів. Елітні університети США відмовляються від тестів SAT та ACT, щоб подолати грошову нерівність та полегшити вступ під час пандемії. Український вступний екзамен ЗНО у безпеці – поки що це найбільш прозорий та ефективний спосіб оцінювати майбутніх студентів

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Чому університети відмовляються від SAT

У березні 2020 року за один тиждень у світі закрили 100 центрів для складання SAT, три з них в Україні. Центри закривали декілька разів протягом року, щоб уникнути скупчення людей. Іноді це робили в день тестування, не попереджаючи студентів заздалегідь.

У відповідь близько 90% американських університетів вирішили тимчасово приймати студентів без результатів вступних іспитів. У США це зробити нескладно. «SAT завжди був важливою, але не єдиною умовою під час вступу, – розповів Forbes колишній студент Гарварду Нестор Маслей, 25. – У першу чергу університети шукають студентів-лідерів, оцінюють позашкільну діяльність, оцінки та рекомендації вчителів».

Типовий набір документів для вступу до Гарварду та Стенфорду складається з електронної анкети-резюме, результатів стандартизованих тестів, транскрипту оцінок за різні роки, мотиваційного листа, прикладів наукових робіт, текстів у медіа, відео чи аудіо, які підтверджують досягнення абітурієнтів.

«Моя оцінка SAT була достатньо високою, щоб «відчинити двері» університету, але саме інші документи допомогли вступити», – каже Forbes студент Гарварду Джордж Кент.

Минулого року кількість студентів у США, які склали SAT, впала на 32% – до 1,5 млн, а ACT на 22% – до 1,3 млн. Як це вплинуло на університети? Статистика показує, що кількість охочих вступити до американських вишів зросла, а рівень зарахування упав. Гарвардський університет, наприклад, прийняв лише 1968 із 57 435 абітурієнтів – це рекордно низькі 3,4%. Для порівняння: у 2017 році Гарвард зарахував 5,2% студентів, а у 2018-му – 4,5%. 

Гарвард та Стенфорд тепер не вимагають складати вступні іспити. Чому ЗНО в безпеці /Фото 1

Фото: The Harvard Crimson

Завдяки пандемії університети змогли зменшити вплив стандартизованих тестів на відбір. Гарвард заявив 17 грудня, що наступні чотири роки не вимагатиме результати SAT та ACT від вступників. Університет Каліфорнії вирішив у листопаді відмовитися від стандартизованих тестів назавжди.

Cеред елітних університетів, які дозволили студентам самостійно обирати, чи варто складати тест цього року, – Колумбійський, Стенфордський та Корнелльський. Виші обіцяють, що наявність чи відсутність результатів тесту ніяк не впливатимуть на відбір вступників.

У чому перевага та за що критикують таке рішення

SAT та ACT завжди були об’єктами критики. Вступні тести дають можливість нейтрально оцінити базовий рівень знань майбутніх студентів. Також вважається, що тести посилюють соціальну нерівність, оскільки студенти, які можуть дозволити собі репетиторів, зазвичай складають екзамен краще, ніж ті, хто готується самостійно.

Американські стандартизовані тести важче складати іноземним студентам. «У США тебе готують до SAT із раннього віку, кожен розуміє, що екзамен потрібно скласти. В інших країнах це не так», – каже Маслей. Він народився в українській діаспорі в Торонто, Канада. У старшій школі Маслей складав SAT декілька разів.

«Готуватися до іспиту було складно, – зізнається Кент. – Перші два рази я займався з приватним репетитором, але на третій раз мені допомогли безкоштовні курси на Khan Academy».

«Підготовка до SAT, як правило, є дуже стресовим процесом, адже українська школа не готує до цього екзамену», – підтверджує Юлія Лемеш, президентка благодійного фонду Ukraine Global Scholars, який допомагає студентам вступити до університетів у США.

Можливість вступати без SAT означає, що більше студентів зважаться подати документи до університетів. За час пандемії американські виші помітили, що кількість вступників серед меншин та абітурієнтів середнього достатку зросла, коли вони скасували обовʼязковий SAT. Деякі студенти перестали готуватися до екзамену, бо, на їхню думку, це надто дорого та не варте зусиль.

Опоненти кажуть, що відмова від стандартизованих тестів лише посилить нерівність, адже в заможних студентів більше можливостей займатися позашкільною діяльністю чи писати з репетиторами есе. «Зазвичай SAT був «зрівнялівкою» для студентів різного статусу», – каже Маслей.

До того ж тепер відбір до університету залежить від субʼєктивних думок членів приймальної комісії, каже експертка МОН у 2018-2020 Олена Панич. Керівництво Гарварду каже, що відмовляючись від SAT, університет допомагає студентам із меншин, проте не всі з цим погоджуються.

«Ця нерівність, яку вони хочуть усунути, з’явилася не через тест. Вона простежується і в школі», – каже Іван Примаченко, засновник освітньої платформи Prometheus. «Відмовившись від об’єктивних критеріїв оцінювання, Гарвард не допомагає студентам із меншин, – пише колумніст Wall Street Journal та колишній студент Гарварду Джейсон Л. Райлі, – Як ці студенти можуть рости, якщо не знають свою чесну оцінку?»

Що оцінює SAT

Тест SAT оцінює знання студента перед вступом на бакалаврат. На відміну від українського ЗНО, яке складають один раз на рік, SAT можна складати, за бажанням, декілька разів.

SAT поділяється на дві обов’язкові частини (читання/письмо та математика) і одну за вибором (написання есе). Обов’язкові частини оцінюють за шкалою 200–800 балів, а есе – у 2–8 балів.

Тривалість тесту – приблизно чотири години. Вартість – $55 у США та близько $100 в Україні.

На відміну від ЗНО, американський тест перевіряє, як школярі вирішують логічні завдання, а не наскільки добре вони знають шкільну програму.

Близько 2 млн американських школярів щороку складають SAT.

Вступні екзамени в Україні

У червні 2020 року президент Володимир Зеленський подав указ про звільнення випускників шкіл від ЗНО через пандемію, але парламент не схвалив рішення. «Скасування ЗНО є неприпустимим, – сказала т.в.о. міністра освіти й науки Любомира Мандзій. – Його відсутність створить значні корупційні ризики».

У 2020 році майже 400 000 школярів склали ЗНО. Лише 127 учасників не змогли прийти через симптоми COVID-19.

П’ятеро незалежних експертів, опитані Forbes, погоджуються, що в Україні ЗНО є найефективнішим інструментом оцінювання майбутніх студентів. На відміну від США, де університети мають більшу автономію і можуть самостійно обирати, за якими критеріями оцінювати студентів, в Україні ЗНО регулює держава, і відбір до університету залежить від результатів іспиту, вважає Панич.

ЗНО в Україні вперше провели в 2005 році. До цього студенти складали іспити в університетах. «Повернення до формату таких тестувань призведе до корупції та зменшення прав вступників обирати заклад вищої освіти, – стверджує Тетяна Вакуленко, заступник директора Українського центру оцінювання якості освіти. – Адже навряд можна скласти екзамени в усі омріяні університети».

Замість того, щоб зменшувати вплив ЗНО, Україна, навпаки, розширює сфери його застосування, вважає Євген Ніколаєв, експерт аналітичного центру «ОсвітАналітика». Наприклад, тепер ЗНО вимагають не лише в майбутніх студентів-бакалаврів, але й у магістрів.

Серед недоліків ЗНО школярі та вчителі відзначають складнiсть та недосконалiсть тестів, необхiднiсть у додатковому навчанні та частi змiни правил проходження іспиту. Експерти кажуть, що щороку екзамен ЗНО стає кращим. Нові тести спрямовані «не на відтворення, а на переосмислення й критичний аналіз інформації», каже Вакуленко.

«Поки ми не будемо впевнені, що при вступі в університет не буде корупції, у ЗНО нема альтернативи, – вважає Примаченко. – Краще мати неідеальне ЗНО, ніж сфальсифіковані іспити».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні