Категорія
Новини
Дата

Вторгнення в Україну відкинуло російську економіку на чотири роки назад за один квартал – Bloomberg

Вторгнення Росії в Україну відкинуло російську економіку на чотири роки назад, відповідно до даних першого повного кварталу після нападу. Рішення президента Володимира Путіна поставило економіку на шлях одного з найтриваліших спадів в історії, пише Bloomberg

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За похмурими підрахунками, через війну економіка Росії, що набирала обертів на початку 2022 року, у другому кварталі почала падати. 
  • «Економіка втратить чотири роки зростання, повернувшись до своїх показників 2018-го у другому кварталі. Ми очікуємо, що скорочення сповільниться в четвертому кварталі через мʼякшу грошово-кредитну політику, яка підтримує попит. Проте у 2023 році економіка втратить ще 2%, оскільки європейська заборона на енергоносії знизить експорт», – зазначив економіст Олександр Ісаков.
  • Сплеск міжнародних санкцій у звʼязку з війною порушив торгівлю та паралізував такі галузі, як автомобілебудування, тоді як споживчі витрати зупинилися. Хоча спад економіки поки виявляється менш стрімким, ніж спочатку побоювалися, Банк Росії прогнозує, що спад погіршиться у майбутні квартали, і не очікує відновлення до другої половини наступного року.
  •  У пʼятницю Банк Росії представить свій прогноз політики на наступні три роки на брифінгу заступника голови Олексія Заботкіна.
  • Дані, які будуть опубліковані в пʼятницю, покажуть, що валовий внутрішній продукт скоротився вперше більш ніж за рік, впавши на 4,7% у річному вимірі, згідно із середнім прогнозом 12 аналітиків, опитаних агентством.
  • Банк Росії прогнозує, що ВВП скоротиться на 7% у цьому кварталі і, можливо, ще більше – в останні три місяці року. За його оцінками, у другому кварталі економіка скоротилася на 4,3%.

Контекст

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну світова економіка втратить $1 трлн у 2022 році, писав The Economist. Дані The Economist Intelligence Unit вказують, що найбільше серед країн G20 постраждає ВВП Росії. До кінця 2022 року її економіка впаде на 10% через санкції порівняно з початковою оцінкою зростання в 2,6%. 

Наприкінці липня МВФ погіршив прогноз зростання глобального ВВП на тлі похмурих перспектив і невизначеності. Зазначалося, що глобальне економічне зростання сповільниться з 6,1% минулого року до 3,2% цього року та 2,9% наступного року, що на 0,4 та 0,7 в.п. нижче, ніж прогнозувалося у квітні. Це повʼязано з уповільненням зростання у США, Китаї та зоні євро.

Національний банк України за базовим сценарієм прогнозує скорочення ВВП України на 33,4% у 2022 році та зростання на 5,5% у 2023-му і 4,9% – у 2024 році. Інфляція, за прогнозами НБУ, до кінця року прискориться до 31%, проте у наступні два роки сповільниться – до 20,7% та 9,4% відповідно, йдеться в липневому Інфляційному звіті НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні