Категорія
Новини
Дата

Wayforpay місяць без ліцензії. Forbes дізнався, які три питання щодо компанії з’ясовує Нацбанк

Сервіс процесингу платежів для малого і середнього бізнесу Wayforpay уже місяць не може отримати ліцензію Нацбанку для продовження роботи. Серед причин – питання до компанії і її засновника від НБУ та правоохоронців: про структуру власності, країну реєстрації та кримінальне провадження щодо ймовірного виведення великої суми за кордон, йдеться у редакційному матеріалі Forbes Ukraine.

Ключові факти:

  • 24 травня Національний банк України надіслав останнього станом на зараз листа із зауваженнями щодо структури власності компанії і кримінальної справи через легалізацію коштів. НБУ цікавиться, чи є Васюков єдиним бенефіціаром Compare Group Limited, а отже і Wayforpay, каже на правах анонімності співрозмовник Forbes в НБУ. До 2019-го кінцевим бенефіціаром Wayforpay була вказана Katerina Iosif, а зараз у документах згадується Fortress Finance, йдеться у листуванні НБУ і Wayforpay.
  • Засновник компанії Геннадій Васюков стверджує, що є єдиним власником Wayforpay і заснував компанію у 2015-му на власний капітал. 
  • В Україні отримує дохід і сплачує податки українська «Вей Фор Пей», а компанію на Кіпрі зареєстрували у 2014-му, каже Васюков. Причина – у складних на той час умовах для бізнесу в Україні. У січні 2023-го Васюков подав документи на реєстрацію нової компанії в Україні, щоб закрити стару. Проте змінити засновника платіжної компанії складно через зарегульованість процесу, каже він.
  • У Єдиному реєстрі судових рішень оприлюднене кримінальне провадження про начебто виведення у 2019-му структурами Васюкова коштів з України і ухилення від сплати податків. Заявником була громадська організація «Асоціація з пошуку та повернення активів», заявивши, що Wayforpay нібито була створена для «прикриття схем з несплати податків». У матеріалах також йдеться про начебто арешт правоохоронцями майже €4 млн на рахунку юрособи Fortress Finance INC у латвійському Rietumu Banka. Васюков відмовився коментувати це, пославшись на незакінчене слідство. Наразі у Єдиному реєстрі судових рішень немає інших даних щодо цієї справи.
  • СБУ припускає можливі зв’язки з Росією ключових осіб Wayforpay: Васюкова і СЕО Сергія Ватилика, анонімно розповів менеджер НБУ. Про це відомство повідомило Нацбанк у квітні, але наразі не надало доказів.
  • Васюков стверджує, що народився в Запоріжжі і не мав російського громадянства. Ватилик – один із трьох СЕО чеської філії Wayforpay – також не має російського громадянства і не інвестував у Wayforpay, говорить Васюков.

Контекст:

На початку травня затримку з пролонгацією ліцензії для Wayforpay пресслужба НБУ пояснила недостатньою кількістю документів, поданих компанією. Протягом травня Нацбанк веде комунікацію з Wayforpay в рамках процесу переліцензування.

Зараз компанія не працює, чекаючи на відповідь регулятора, і має нульову виручку. Wayforpay довелося домовитися з конкурентами – Райффайзен Банком і LiqPay, щоб вони тимчасово приймали платежі її клієнтів.

Wayforpay працює з 2015 року, має 15 000 клієнтів, серед яких Uklon, Socar, EVA, Varus, «Дніпро-М», Laba, Poster, Kabanchik.ua, DOU, OpenDataBot, благодійні фонди Fund Taps і KOLO. До війни компанія щомісяця процесувала платежів на 200 млрд грн, каже Васюков. Компанія заробляє на комісійних (2,2%) і оцінює свою частку на ринку платіжних операторів у 26,7%, У 2022-му виручка компанії склала 291,5 млн грн. Найближчі конкуренти компанії – Fondy (частка ринку 26,6%), Portmone (21,1%), iPay (17%), свідчить внутрішня аналітика Wayforpay.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні