Категорія
Новини
Дата

Wayforpay місяць без ліцензії. Forbes дізнався, які три питання щодо компанії з’ясовує Нацбанк

2 хв читання

Сервіс процесингу платежів для малого і середнього бізнесу Wayforpay уже місяць не може отримати ліцензію Нацбанку для продовження роботи. Серед причин – питання до компанії і її засновника від НБУ та правоохоронців: про структуру власності, країну реєстрації та кримінальне провадження щодо ймовірного виведення великої суми за кордон, йдеться у редакційному матеріалі Forbes Ukraine.

Ключові факти:

  • 24 травня Національний банк України надіслав останнього станом на зараз листа із зауваженнями щодо структури власності компанії і кримінальної справи через легалізацію коштів. НБУ цікавиться, чи є Васюков єдиним бенефіціаром Compare Group Limited, а отже і Wayforpay, каже на правах анонімності співрозмовник Forbes в НБУ. До 2019-го кінцевим бенефіціаром Wayforpay була вказана Katerina Iosif, а зараз у документах згадується Fortress Finance, йдеться у листуванні НБУ і Wayforpay.
  • Засновник компанії Геннадій Васюков стверджує, що є єдиним власником Wayforpay і заснував компанію у 2015-му на власний капітал. 
  • В Україні отримує дохід і сплачує податки українська «Вей Фор Пей», а компанію на Кіпрі зареєстрували у 2014-му, каже Васюков. Причина – у складних на той час умовах для бізнесу в Україні. У січні 2023-го Васюков подав документи на реєстрацію нової компанії в Україні, щоб закрити стару. Проте змінити засновника платіжної компанії складно через зарегульованість процесу, каже він.
  • У Єдиному реєстрі судових рішень оприлюднене кримінальне провадження про начебто виведення у 2019-му структурами Васюкова коштів з України і ухилення від сплати податків. Заявником була громадська організація «Асоціація з пошуку та повернення активів», заявивши, що Wayforpay нібито була створена для «прикриття схем з несплати податків». У матеріалах також йдеться про начебто арешт правоохоронцями майже €4 млн на рахунку юрособи Fortress Finance INC у латвійському Rietumu Banka. Васюков відмовився коментувати це, пославшись на незакінчене слідство. Наразі у Єдиному реєстрі судових рішень немає інших даних щодо цієї справи.
  • СБУ припускає можливі зв’язки з Росією ключових осіб Wayforpay: Васюкова і СЕО Сергія Ватилика, анонімно розповів менеджер НБУ. Про це відомство повідомило Нацбанк у квітні, але наразі не надало доказів.
  • Васюков стверджує, що народився в Запоріжжі і не мав російського громадянства. Ватилик – один із трьох СЕО чеської філії Wayforpay – також не має російського громадянства і не інвестував у Wayforpay, говорить Васюков.

Контекст:

На початку травня затримку з пролонгацією ліцензії для Wayforpay пресслужба НБУ пояснила недостатньою кількістю документів, поданих компанією. Протягом травня Нацбанк веде комунікацію з Wayforpay в рамках процесу переліцензування.

Зараз компанія не працює, чекаючи на відповідь регулятора, і має нульову виручку. Wayforpay довелося домовитися з конкурентами – Райффайзен Банком і LiqPay, щоб вони тимчасово приймали платежі її клієнтів.

Wayforpay працює з 2015 року, має 15 000 клієнтів, серед яких Uklon, Socar, EVA, Varus, «Дніпро-М», Laba, Poster, Kabanchik.ua, DOU, OpenDataBot, благодійні фонди Fund Taps і KOLO. До війни компанія щомісяця процесувала платежів на 200 млрд грн, каже Васюков. Компанія заробляє на комісійних (2,2%) і оцінює свою частку на ринку платіжних операторів у 26,7%, У 2022-му виручка компанії склала 291,5 млн грн. Найближчі конкуренти компанії – Fondy (частка ринку 26,6%), Portmone (21,1%), iPay (17%), свідчить внутрішня аналітика Wayforpay.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні