Категорія
Новини
Дата

Wayforpay усе ще не працює. В НБУ пояснили затримку з видачею ліцензії платіжному сервісу

Платіжний сервіс Wayforpay разом з іншими 32 фінкомпаніями чекає на отримання від Національного банку ліцензії на надання платіжних послуг. Як повідомила Forbes пресслужба НБУ, регулятор усе ще опрацьовує документи, подані компанією. Фінкомпанії не отримали ліцензії до 1 травня, тому наразі не працюють. Через це вони втратили частину клієнтів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На 10 травня НБУ продовжував розглядати пакети документів від фінкомпаій, повідомила пресслужба Нацбанку у відповідь на запит Forbes. Йдеться не лише про Wayforpay, а ще про 32 фінансові компанії. Процедури і терміни розгляду встановлені законодавством, підкреслюють у НБУ
  • Рішення щодо Wayforpay наразі не прийняте, бо всі попередньо подані компанією пакети документів були неповними і не відповідали вимогам нормативно-правових актів НБУ, зазначили у фінустанові.
  • У коментарі вказано, що Нацбанк 5 травня направив Wayforpay листа із зауваженнями, які компанія має усунути. Останні документи компанія подала із запізненням – з 26 квітня до 5 травня 2023 року включно, наголосили в НБУ.
  • Якщо НБУ не матиме зауважень до документів Wayforpay, їх розглянуть і ухвалять відповідне рішення, резюмував регулятор.
  • Засновник Wayforpay Геннадій Васюков підтвердив, що 5 травня компанія отримала четвертий письмовий запит від НБУ. Він містив зауваження щодо інформаційної довідки компанії і даних про захист прав споживачів на сайті; вимоги надати аудиторські висновки, інформацію про фінансовий стан компанії, сертифікати про технічний аудит, внутрішні положення про роботу підрозділів внутрішнього аудиту компанії, а також вимогу заповнити опитувальники НБУ.
  • Васюков зазначив, що компанія збирає необхідні документи, але для усунення всіх зауважень і на отримання деяких документів від аудиторів потрібен час. Wayforpay обіцяє усунути всі зауваження НБУ та до 12 травня надати оновлений пакет документів. Васюков допускає, що пакети документів, подані компанією до НБУ до 5 травня, дійсно могли бути неповними.

Про Wayforpay

Компанія Wayforpay заснована у 2014 році, ліцензію на надання платіжних послуг отримала у 2015-му. Сервіс пропонує рішення для бізнесу, які допомагають приймати платежі. Станом на 2023 рік компанія проводить до 400 000 транзакцій на добу, обслуговуючи близько 15 000 клієнтів щомісяця. Клієнтами Wayforpay є компанії Uklon, Socar, Work.ua, Rabota.ua, Varus, EVA, ARX, Laba, Poster, ONTaxi, «АкваМаркет», Dnipro-M, Nova-com, Vkino, Arex, Kabanchik.ua, DOU, OpenDataBot та інші.

Контекст

Wayforpay потрібно було пролонгувати дозвіл, отриманий ще в 2015-му. Зараз вона потрапила до переліку з 33 компаній, які подали документи вчасно, але досі чекають на переліцензування. 

Ліцензію досі не оновили ще кілька платіжних сервісів, які охоплюють 20% ринку інтернет-еквайрингу. У Wayforpay 15 000 клієнтів, більшість – малий і середній бізнес, але є й великі партнери, як-от Uklon, Socar, Varus чи EVA.

Та від простою найбільше постраждають невеликі компанії. Крім Dnipro-M, це Laba, Poster, Kabanchik.ua, DOU, OpenDataBot, яким довелося екстренно шукати інші платіжні сервіси. Більше про це читайте тут.

З 1 травня 2023 року відповідно до Закону України «Про платіжні послуги» надавати фінансові платіжні послуги мають право лише небанківські установи, що отримали ліцензії НБУ і були включені до Реєстру платіжної інфраструктури.

Такі установи могли подати до Нацбанку спрощений перелік документів відповідно до постанови правління НБУ №217. Цим шляхом пішли 22 компанії, частка яких на ринку платіжних послуг переважає 80%, вони вже отримали ліцензії.

У Нацбанку наголошують, що «спрощений» пакет документів не означає «формальний». Він має відповідати нормам постанови №217. Регулятор має право не видавати ліцензію і/або не включати компанію до реєстру/не розширювати обсяг авторизації на підставі: а) недостовірності поданих відомостей; б) невідповідності заявника / учасника заявника / керівника заявника / його головного бухгалтера / його ключової особи / відповідального працівника за проведення фінансового моніторингу / поданих документів вимогам Закону України «Про платіжні послуги» та/або вимогам пункту 55 постанови №217.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні