Категорія
Лідерство
Дата

Обережний позитив. Як змінилися настрої українських підприємців з початку повномасштабного вторгнення

На початку травня Держстат і НБУ незалежно один від одного опублікували аналітику щодо ділової впевненості бізнесу та оцінки перспектив власної справи. Forbes публікує результати опитувань за останні три роки

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У квітні 2023 року Держстат і НБУ провели щомісячне опитування бізнесу щодо ділової впевненості. Методологія в обох установах схожа: розрахувати різницю між часткою позитивних та негативних відповідей. Forbes Ukraine проаналізував матеріали обох установ і визначив динаміку покращення настроїв серед підприємців у галузі будівництва, роздрібної торгівлі, послуг та промисловості.

За даними Держстату, у березні минулого року прагматично налаштованих промислових підприємців було на 26,3% більше, ніж оптимістів. Проте індикатор ділової впевненості впав не лише у галузі промисловості. У другому кварталі 2022-го перспективи власної справи також втратили підприємці у секторі будівництва, роздрібної торгівлі та послуг.

Як змінювався індикатор ділової впевненості в українських підприємців, дані Держстату

Як змінювався індикатор ділової впевненості в українських підприємців, дані Держстату

На початку повномасштабного вторгнення найгірше себе почували підприємці у секторі будівництва, серед них песимістів було на 69,7% більше. Незважаючи на позитивну динаміку, тренд на безнадію серед будівельників продовжується й до сьогодні. «Попит на нерухомість дуже низький, і перспективи там дійсно не зрозумілі», – говорить керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Після 15 місяців від початку повномасштабної війни настрої бізнесу змінилися. Частка песимістів у секторі промисловості переважає лише на 5,7%, у галузі послуг – на 6,2%. Роздрібна торгівля у кінці 2022 року досягла позитивних показників, оптимісти переважали на 6,6%, у квітні цього року – на 19%.

Як змінювався індикатор ділової впевненості в українських підприємців, дані НБУ

Як змінювався індикатор ділової впевненості в українських підприємців, дані НБУ

Покращення настроїв бізнесу президент UBC Group Ігор Гуменний повʼязує з досягненнями ЗСУ на війні. «Успіхи ЗСУ дають надію, що буде стабільність, і для нас це є головним чинником, – каже він. – У мене є тверда надія, що війна є катарсисом, і ми дуже швидко пройдемо цей шлях дорослішання».

Покращення настроїв підтверджує виконавча директорка EBA Ганна Деревʼянко. «З ким би я не говорила, останні декілька тижнів вони (підприємці. – Forbes) всі налаштовані дуже позитивно, оптимістично», – коментує Дерев’янко. Зараз переважна більшість вважає, що гірше не буде, додає Паращій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні