Категорія
Новини
Дата

Westinghouse продадуть за $7,9 млрд на тлі відродження ядерної енергетики

Американську ядерну енергетичну компанію Westinghouse Electric купує консорціум, підтримуваний приватними інвестиціями, в межах угоди на $7,9 млрд. Отже, війна в Україні стимулює новий інтерес до галузі, яка втратила популярність у інвесторів, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Brookfield Renewable Partners, один із найбільших у світі інвесторів у чисту енергетику, і Cameco, постачальник уранового палива, купують Westinghouse, роблячи ставку на те, що проблеми клімату та енергетичної безпеки відродять атомну галузь.
  • Вони придбають групу, що виробляє технології, які використовуються приблизно в половині з 440 ядерних реакторів світу, у окремого підрозділу Brookfield Asset Management, що управляє приватними інвестиціями.
  • «Ми спостерігаємо одні з найкращих ринкових показників, які ми коли-небудь бачили в секторі ядерної енергетики», – сказав Тім Гітцель, виконавчий директор Cameco, додавши, що «ядерна енергія стає все більш важливою у світі, в якому пріоритет віддається електрифікації, декарбонізації та енергетичній безпеці».
  • Cameco вже оголосила про продаж акцій на суму $650 млн для фінансування угоди. 
  • Вторгнення Москви в Україну ще більше привернуло увагу до ядерної енергетики, оскільки країни поспішають знайти надійну заміну російським нафті та газу.
  • Brookfield Renewable Partners придбає 51% акцій Westinghouse за $2,3 млрд, а Cameco – 49% компанії за $2,2 млрд. При включенні $3,4 млрд до існуючого боргу, який зберігається на балансі Westinghouse, покупці заплатять за підприємство $7,9 млрд.
  • Після завершення продажу частина компанії належатиме Brookfield Transition Fund, який очолює колишній керівник Банку Англії Марк Карні. 

Контекст

Прагнення позбавити Європу залежності від імпорту російського газу для виробництва електроенергії змінило ставлення до джерел енергії. Цього року у Німеччині розгорнулися запеклі дебати щодо поетапної відмови від атомної енергетики, а Франція пообіцяла побудувати 14 нових реакторів до 2050 року.

Японія планує різкий перехід до ядерної енергетики більш ніж через 10 років після аварії на Фукусімі з метою перезапуску реакторів, що простоюють, і розробки нових станцій з використанням технологій наступного покоління.

У короткостроковій перспективі Westinghouse може отримати вигоду від заміни постачальників для більш ніж 30 західних реакторів, що працюють за російською технологією. Компанія запросила прискорений дозвіл на заміну палива для електростанцій у таких країнах, як Чехія, Угорщина, Словаччина, Болгарія та Фінляндія.

У 2021 році «Енергоатом» заявив, що спільно з Westinghouse Україна збудує по одному блоку на Рівненській, Хмельницькій і Південноукраїнській АЕС, два – на Запорізькій АЕС. Україна мала намір замістити сучасними енергоблоками наявні до 2050 року. Будівництво першого блока мало закінчитися у 2027 році. Вони мали будуватися на кредитні кошти та з бюджету «Енергоатому».

З початком війни у лютому 2022 року Україна повністю відмовилась від російського ядерного палива.

У червні «Енергоатом» та американська компанія Westinghouse повідомили, що збудують девʼять нових енергоблоків АP-1000 на українських АЕС. У 2021-му компанії домовлялися про будівництво пʼяти. Також сторони домовилися про збільшення обсягів постачання американського ядерного палива для потреб усіх українських АЕС. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні