Категорія
Новини
Дата

Японія планує знову використовувати ядерну енергетику через загрозу відключень електроенергії

Японія планує різкий перехід до ядерної енергетики більш ніж через десять років після аварії на Фукусімі з метою перезапуску реакторів, що простоюють, і розробки нових станцій з використанням технологій наступного покоління, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Японський уряд розгляне можливість розробки та будівництва нових реакторів, оскільки країна прагне уникнути нових навантажень на енергосистеми і побороти залежність країни від імпорту енергії, повідомив премʼєр-міністр Фуміо Кісіда.
  • Водночас Японія хоче перезапустити ще сім ядерних реакторів з наступного літа. Таким чином, кількість реакторів, введених в експлуатацію після аварії на Фукусімі у 2011 році, збільшиться до 17 із 33 діючих блоків.
  • «Ядерна енергетика та відновлювані джерела енергії необхідні для переходу до «зеленої» трансформації. Вторгнення Росії змінило світову енергетичну ситуаціюʼ, — сказав Кісіда. 
  • Акції Tokyo Electric Power Co, провідної енергетичної компанії Японії та оператора атомної електростанції, що простоює, в префектурі Ніїґата, подорожчали на 10%, акції виробника реакторів Mitsubishi Heavy Industries Ltd підскочили на 6,9%, а Japan Steel Works Ltd – на 5,5%.
  • Уряд Кісіди розглядає можливість нового розширення ядерної енергетики через намагання впоратися з впливом екстремальних погодних умов та глобальної нестачі палива на електропостачання. Цього року столиця країни пережила два великі перебої в електропостачанні, у тому числі під час найсильнішої спеки за більш як сторіччя наприкінці червня.

Контекст

Країни по всьому світу знову звертаються до атомної енергетики після того, як війна Росії в Україні перевернула ринки викопного палива і призвела до зростання рахунків за електроенергію.

Зусилля щодо просування більш компактних і дешевих ядерних технологій, включаючи невеликі модульні реактори або ММР, також набирають обертів, оскільки країни шукають інструменти для боротьби зі зміною клімату. За даними Міжнародного енергетичного агентства, можливо, потрібно буде подвоїти ядерну потужність, щоб країни досягли нульового рівня викидів до середини століття.

Безумовно, багато з реакторів, які простоюють у Японії, стикаються з величезними проблемами, непідконтрольними уряду. Комунальні підприємства мають отримати дозвіл від місцевих муніципалітетів перед перезапуском реакторів, що іноді може зайняти роки через заходи безпеки після катастрофи на Фукусімі.

Кісіда також доручив чиновникам розглянути питання про продовження терміну служби існуючих реакторів, поточний максимум становить 60 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні