Категорія
Новини
Дата

Які проблеми має бізнес під час війни та що просить у держави – дослідження

Під час війни бізнесу знову довелося пристосуватися до нових умов. Аби вижити, компанії просять уряд дати їм податкові канікули та допомогти із логістикою – це результати опитування дослідницької компанії Gradus Research, проведене на замовлення Київської школи економіки. Що ще вона дізналася про роботу українського бізнесу під час війни.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Війна сповільнила чи призупинила роботу 85% українських компаній: серед них 1% не планують відновлювати свою діяльність, а 35% чекають кращих часів.
  • Cеред основних проблем: нестача замовлень (50%), проблеми з логістикою (29%), нестача сировини (21%), не вистачає працівників (17%).
  • Що просить бізнес в уряду: податкові канікули (37%), допомога з організацією логістики (17%), доступ до здешевлених фінансів (16%), допомога у просуванні продукції (16%), допомога у збереженні співробітників (15%).
  • Як змінилися зарплати: лише 3-5% бізнесу збільшили зарплати, розцінюючи її як соціальну допомогу; 14-19% зберегли зарплату на довоєнному рівні. Інші або знизили, або взагалі перестали виплачувати зарплату.
Які проблеми має бізнес під час війни та що просить у держави – дослідження /Фото 1

Ключова цитата

«Українці вміють та хочуть працювати навіть в умовах війни. До стресу нашим землякам не звикати…Ми «антитендітна» нація, тому люди намагаються продовжувати виконувати зобовʼязання перед замовниками навіть у цей час», – каже Євгенія Близнюк, засновниця дослідницької компанії Gradus Research.

Як проводили опитування: учасники заповнювали анкету у мобільному додатку. Період проведення: 22 березня 2022 року. Розмір вибірки – 355 респондентів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні