Категорія
Новини
Дата

Казахстанський бізнесмен зі списку Forbes купив «юрту незламності» для Бучі. Це розізлило МЗС Росії

Казахська діаспора та підприємці вирішили встановити в шести містах України шість національних «юрт незламності». Це не сподобалося МЗС Росії – у міністерстві попросили пояснення у влади Казахстану.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • 6 січня в місті Буча Київської області встановили «юрту незламності» – пункт обігріву для місцевих жителів. У юрті мешканці міста можуть погрітися, підзарядити телефони. Волонтери готують чай, плов та баурсакі (традиційний монгольський смажений хліб. – Forbes).
  • Ініціатива казахської діаспори та підприємців викликала обурення в офіційного представника МЗС Росії Марії Захарової. 10 січня вона звернулася до влади Казахстану із вимогою офіційного коментаря.​​ «Щоб уникнути подальшого «розкручування» цієї теми з метою заподіяння шкоди російсько-казахстанському стратегічному партнерству та союзництву, дуже бажаний офіційний коментар наших друзів, який поставив би крапку на цих спекуляціях», – заявила Захарова.
  • 11 січня в кулуарах засідання уряду Казахстану офіційний представних МЗС Республіки Казахстан Айбек Смадияров сказав, що встановлення юрти було приватною ініціативою і казахський МЗС не бачить у цьому жодної проблеми, пише Forbes Kazakhstan.
  • Смадияров нагадав, що в Казахстані мешкає близько 300 000 українців і в Україні також є велика казахська діаспора. «Проблеми ми не бачимо, юрта як юрта, – сказав він. – Ми пишаємося, що у нас є юрта».

Ключова цитата

«Встановили – і далі що? Юрта – це традиційне житло кочівників, яке легко збирається, легко переноситься на нове місце, екологічно чисте. Тому у казахстанських бізнесменів вибір і припав на цей вид житла. Це приватна ініціатива казахстанських підприємців, меценатів, які вирішили допомогти українському народові, і заборонити це ми ніяк не можемо. Посольство в цьому процесі не брало участі. Те, що випливла інформація про те, що воно брало участь у цій акції, повʼязане з тим, що будь-які теми в інформаційному полі по Україні можуть висвітлювати в різних ключах», – заявив Айбек Смадияров.

Контекст

«Юрта незламності» – це спільний проєкт казахської діаспори та бізнесменів, посольства Казахстан в Україні та народного депутата, голови депутатської групи міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан Сергія Нагорняка. За словами Нагорняка, «друзі з Казахстану» відправили в Україну 41 генератор для лікарень та шість юрт, які встановлять в різних містах. Вартість юрти в Бучі – $25 000. Вона зроблена з овечої вовни. Всередині одночасно можуть перебувати від 15 до 30 людей.

Юрти купив та доправив з Казахстану підприємець Даулет Нуржанов, член правління казахської групи компаній Kusto Group. Нуржанов посідає 39-те місце в рейтингу найбагатших підприємців Казахстану 2022 року. Forbes Kazakhstan оцінює його статки в $168 млн. До 2020 року Нуржанов відповідав за розвиток українського філіалу. Kusto Agro обробляє 24 000 га землі у Вінницькій, Житомирській та Хмельницькій областях. У філіалі працює приблизно 400 людей.

На початку війни Нуржанов разом із партнерами та друзями створив штаб з надання гуманітарної допомоги Україні. Як пише Forbes Kazakhstan, станом на червень 2022 року через благодійний фонд «Позитив-Уміт» штаб відправив в Україну 10 фур з 160 т гуманітарного вантажу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні