Категорія
Новини
Дата

Казахстанські компанії викуповують російський борг в інвесторів, які не можуть піти з ринку через санкції – Bloomberg

Казахстанські фінансові компанії купують російський державний борг із великою знижкою в інвесторів, які не можуть піти з ринку через санкції та інші обмеження, введені після вторгнення в Україну, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • В останні місяці деякі казахстанські брокерські компанії та банки купували або робили пропозиції щодо російських суверенних цінних паперів, включаючи так звані облігації федеральної позики (ОФП), повідомили джерела. Реєстрація боргу в казахстанській кліринговій палаті дає змогу покупцям отримувати купонні та основні платежі.
  • Обхідний шлях дає змогу казахстанським фірмам отримувати швидкий паперовий прибуток для себе та клієнтів у той час, коли деякі міжнародні інвестори, як і раніше, застрягли з боргами в рублях на мільярди доларів. Безліч обмежень не дозволяють іноземцям отримувати купони та основну суму, але в країні місцеві інвестори можуть отримувати платежі.
  • Центральний депозитарій цінних паперів Казахстану заявив, що не може розкривати інформацію, повʼязану з реєстрацією облігацій місцевими брокерами, та не може відстежувати фактичні обсяги російських цінних паперів у своїй системі. Казахстан зберіг свої фінансові та торговельні звʼязки з Росією, уникаючи підтримки війни або визнання анексії українських територій.
  • Багато іноземних інвесторів з номінованими в рублях суверенними облігаціями тепер залишилися з векселями, за якими вони більше не можуть отримати доступ до виплати відсотків за межами Росії. Продаж означає, що вони можуть відшкодувати принаймні деяку вартість.
  • Наприкінці червня Росія оголосила дефолт за своїми зовнішніми суверенними облігаціями внаслідок міжнародних санкцій, які заблокували канали платежів іноземним кредиторам. Проте Москва заявила, що має гроші та бажання платити власникам облігацій, які не відрізані від російської валюти.

Контекст

Економісти Банку Росії вважають, що наказ Путіна про мобілізацію підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку найближчими місяцями. Витрати на мобілізацію в Росії та вплив західних санкцій можуть призвести до провалу в прогнозах уряду щодо бюджету та виснаження резервів Москви до найнижчого рівня за останні роки, пише Reuters із посиланням на розрахунки аналітиків.

Центральний банк Росії зафіксував минулого місяця дефіцит іноземної валюти, оскільки призов до армії спровокував зняття коштів із депозитів у доларах та євро, а також сплеск купівлі валюти на місцевій біржі.

16 грудня Центральний банк Росії визнав, що призов чоловіків на війну в Україні позбавляє економіку робочих місць і може чинити тиск на інфляцію, пише Bloomberg. Банк залишив відсоткові ставки без змін.

Масовий виїзд росіян після вторгнення РФ до України поставив валюти колишніх радянських республік цього року на перше місце у світовому рейтингу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні