Категорія
Новини
Дата

Як відключити росіянам Starlink. Федоров обговорював проблему з Маском

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров обговорював із засновником SpaceX Ілоном Маском використання росіянами Starlink на полі бою ще до того, як питання набуло публічного резонансу. Про це він повідомив у інтервʼю Суспільному.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Федоров зазначив, що не знає, як відповідна ситуація вирішиться, але Україна запропонувала SpaceX алгоритм, щоб зупинити використання росіянами Starlink. Щось подібне робила компанія з урядом Ізраїлю, пояснив Федоров.
  • Відповідаючи на запитання про те, чи SpaceX має змогу відключити Starlink на тимчасово окупованій території України, Федоров розповів, що така можливість є, «але для нас це також буде катастрофічно».
  • «Нам потрібно, аби там Starlink працював, тому що використовуються певні технології, які для нас є важливими також. Вони повʼязані з дронами. Є інший спосіб, як зробити так, щоб наші Starlink працювали, а Starlink, які по суті там зʼявляються іншим шляхом, не працювали. І ось ми працюємо зі SpaceX», – наголосив міністр.
  • Посадовець не вірить у те, що існує звʼязок між тим, що в армії РФ зʼявились Starlink, й між тим, як Маск нині коментує російсько-українську війну.

Контекст

11 лютого ГУР Міноборони заявило про використання систем супутникового зв’язку Starlink російськими військами на фронті. За твердженням розвідників, радіоперехоплення розмови російських військових свідчить, що для налагодження доступу до інтернету термінали Starlink встановили, зокрема, у підрозділах 83-ї десантно-штурмової бригади сил РФ, які діють у Донецькій області поблизу Кліщіївки й Андріївки.

Водночас Starlink це заперечує. Компанія заявила, що «не веде жодних справ із російським урядом чи його військовими».

Також продаж Starlink російським військовим заперечив особисто Ілон Маск. «Наскільки нам відомо, жоден Starlink не був проданий Росії прямо чи опосередковано», – написав він у соцмережі X.

Як ця ситуація впливає на фронт, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні