Starlink, Ілон Маск, армія РФ /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Російська армія теж отримала Starlink. Як це сталося, що робити та чи впливає на бойові дії. Відповідають військові ЗСУ, ГУР та Ілон Маск (все заперечує)

Термінал Starlink Фото Getty Images

Російські військові почали розповідати в соцмережах, що використовують термінали супутникового зв’язку Starlink. Інформацію про використання армією РФ терміналів від компанії SpaceX Ілона Маска підтвердили у Головному управлінні розвідки. Як це впливає на фронт? Forbes запитав про це у ГУР та військових ЗСУ

«Араби привозять усе: проводи, вайфай, роутер», – йдеться у перехопленні розмови російських військових про купівлю терміналів Starlink, яку опублікувало Головне управління розвідки (ГУР) 13 лютого. Вартість одного пристрою, згідно з цими перемовинами – 200 000 російських рублів (еквівалент близько $2200). Завозять їх через арабські країни, йдеться у повідомленні ГУР

Росіяни користуються супутниковим звʼязком від Ілона Маска вже достатньо тривалий час, каже Forbes речник ГУР Андрій Юсов. «Раніше такі випадки були несистемними, але кілька тижнів тому вони почали більш активно використовувати це обладнання», – додає він.

Starlink – один із найбезпечніших і найзручніших способів зв’язку на фронті, казав Forbes командир окремої служби БПЛА УДА з позивним Док у жовтні 2023-го. Зв’язок такого типу, зокрема, використовується для керування безпілотниками. В Україні працюють понад 47 000 терміналів станом на лютий, повідомило Мінцифри виданню DOU.

Велика кількість Starlink у росіян може завдати українським військовим проблем. Це може поліпшити координацію дій окупантів, каже оператор БПЛА в одному з підрозділів тероборони з позивним Граф.

Як росіяни отримали термінали Starlink і як сильно це може вплинути на баланс сил на фронті? 

Як давно Starlink на фронті у росіян

«Термінали Starlink ніколи не продавалися у РФ прямо чи опосередковано», – написав 11 лютого в соцмережі Х власник компанії SpaceX Ілон Маск. 

Попри це, росіяни користуються Starlink з початкової стадії вторгнення, йдеться у дописі в Telegram військового експерта у галузі зв’язку Сергія Бескрестнового з позивним Флеш. «Ворог спеціально публікує провокаційні пости з фото терміналів Starlink», – написав він.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні