Категорія
Новини
Дата

Як війна змінила книжкові уподобання українців. Дослідження «Книгарня «Є»

Війна зробила українську книгу значно популярнішою та суттєво збільшила попит на літературу загалом. Зокрема, у 2023 році найбільшим попитом користувались книги Сергія Жадана, Макса Кідрука та Ілларіона Павлюка. Про це свідчить дослідження мережі книжкових магазинів «Книгарня «Є», яка проаналізувала продажі в рік до повномасштабного вторгнення та за рік після нього. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У магазинах «Книгарня «Є» дитяча проза була найбільш популярною категорію у 2021-му. Тоді як минулого року в лідери вийшла зарубіжна проза. При цьому українські автори не надто поступились своїм іноземним колегам – 6,3% до 8,2% в загальній кількості продажів. 
  • Найпопулярнішим автором у 2023 році стала Агата Крісті. Її книжок купили майже вдвічі більше, ніж, наприклад, Стівена Кінга чи Джорджа Орвелла. Порівняно з кількістю продажів у 2021 році популярність англійських детективів зросла у вісім разів. Тоді як попит на книги Кінга збільшився втричі, а на антиутопії Орвелла – вчетверо. Війна привернула більше уваги і до творів Ремарка – продажі його творів злетіли всемеро.
  • Серед українських авторів найбільший попит мали книги Сергія Жадана, Макса Кідрука та Ілларіона Павлюка. Всі троє увійшли до десятки авторів у 2023-му. Тоді як в десятку 2021 року входило лише дві українські письменниці – Юлія Ярмоленко та Галина Вдовиченко. 
  • Збільшився інтерес і до української класики. Попит на твори Івана Багряного зріс у 12 разів, Валерʼяна Підмогильного – у десятеро, Володимира Винниченка – вдев’ятеро, Василя Симоненка – у вісім разів. 
  • Твори Тараса Шевченка, Івана Франка та Лесі Українки минулого року купували удвічі-утричі частіше, ніж до повномасштабного вторгнення.
  • Суттєво зросла після початку повномасштабної війни категорія «Сучасна українська поезія». Продажі Жадана, Вишебаби та інших авторі зросли в чотири рази.
  • Також відчутно зріс попит на літературу іноземними мовами. У 2023-му книжки англійською купували майже вдвічі частіше, ніж у 2021 році. А загалом англомовна книга зайняла приблизно 2% від усіх продажів.
  • У відсотковому значенні значно втратила в популярності дитяча література. «Дитяча проза», яка була найпопулярнішою категорією у 2021-му з показником 10,6%, у 2023 році опустилась на третє місце з 7% від загальних продажів. Категорія «Казки» зменшилась з 3,8% у 2021-му до 1,4% в 2023 році. Категорія «Для наймолодших» тепер займає лише 1,7% у продажах, проти 3,3% двома роками раніше. А частка шкільних підручників впала з 2,4% до 1,4%. При цьому категорія «Авторські казки» навпаки зросла – з 4,1% до 5% в загальному розрізі продажів.
Як війна змінила книжкові уподобання українців. Дослідження «Книгарня «Є» /Фото 1

Цитата

«Якщо до війни лише кожна п’ята продана книга була українського авторства, то минулого року це була вже кожна третя книга. І ми бачимо подальше зростання попиту на українське», – зазначила Лариса Гужвинська, директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні «Є».

Контекст

Тиражі української художньої літератури вийшли за рамки звичних 1500–3000 примірників. Частка книг українських авторів у видавництвах стабільно зростає, як і дохід від їхнього продажу.

Українці обирають сучасні романи, фантастику й фентезі, книжки з психології та саморозвитку, йдеться у жовтневому дослідженні InfoSapiens на замовлення Українського інституту книги. Щоправда, серед прочитаних авторів частіше називали закордонних письменників, зокрема Стівена Кінга. «Українські класики згадувалися рідко, сучасні топові автори не згадувалися взагалі», – свідчать результати дослідження.

Українські видавці, навпаки, фіксують зростання популярності українських авторів. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні