Категорія
Життя
Дата

12 книг, які найчастіше купували у 2023 році. В лідерах – український детектив із 44 000 проданих примірників та фантастика на 904 сторінки

Трилер «Я бачу, вас цікавить пітьма» Ілларіона Павлюка став найпродаванішою книгою у ВСЛ –  українці купили 44 000 примірників

Трилер «Я бачу, вас цікавить пітьма» Ілларіона Павлюка став найпродаванішою книгою у ВСЛ – українці купили 44 000 примірників

Як читали українці у 2023 році? Почали купувати книжки англійською, відвідували літературні фестивалі, обирали підручники з саморозвитку, сучасну прозу, хорори та детективи. Forbes провів опитування найбільших книгарень і дізнався, які 12 книжок у них купували найчастіше

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Чим 2023 рік запамʼятається гравцям українського книжкового ринку? З полиць книгарень майже зникла література з Росії та російською. Цьому сприяв підписаний Володимиром Зеленським законопроєкт 2309-ІХ, що забороняє ввозити та розповсюджувати книги з Росії та Білорусі.

Після паузи повернулись книжкові фестивалі «Книжковий Арсенал», Meridian Czernowitz та Львівський BookForum. «Книжковий Арсенал» відвідали 28 000 гостей, які купили понад 40 000 книжок. На BookForum Lviv прийшли 20 000 людей, понад 62 000 глядачів стежили за ним онлайн. Уперше пройшли ще два фестивалі – KyivBookFest та Kyiv book weekend. 

На 2023-й припав бум відкриття книгарень. У вересні УІК нарахував понад 420 книгарень. 21 нова крамниця зʼявилась у мережі «Книгарня Є», по три книгарні відкрилось у «Видавництва Старого Лева» та Vivat. На додачу – щонайменше 12 немережевих книгарень, серед яких «Плекай» засновників книгарень «Книжковий Лев», Readeat Дмитра Феліксова, «Фундамент» в «Українському домі». 

Які книги в 2023-му купували українці в найбільших книжкових крамницях та які тенденції в продажах помітили книгарні?

Вибір читачів у 2023-му

Forbes запитав у великих ритейлерів, які книги стали хітами продажів цього року. Відповіді надали мережі «Книгарня Є» (55 магазинів + 2,6 млн онлайн-відвідувачів щомісяця), КСД (41 магазин + 620 000 онлайн-відвідувачів), онлайн-ритейлери Yakaboo (2,4 млн онлайн-відвідувачів), «Наш Формат» (один магазин та 352 000 онлайн-відвідувачів) та kniga.biz.ua (близько 58 000 відвідувачів). Ще одна велика мережа «Книголенд» не надала відповіді на момент публікації матеріалу.

Forbes зібрав тиражі проданих за рік книг, які найчастіше повторювались у книжкових списках. Лідер – «Я бачу, вас цікавить пітьма» Ілларіона Павлюка, яка згадується у переліках тричі. Цього року книга стала найпродаванішою у «Видавництві Старого Лева» (ВСЛ) – українці купили 44 000 примірників, каже комунікаційниця «Видавництва Старого Лева» Оксана Зьобро. Тираж книг Павлюка поступово зростає. За 10 місяців 2023 року він майже в пʼять разів більший, ніж у 2022-му, і майже у вісім, якщо порівнювати з 2021-м, казала Зьобро в листопаді.

У трійці лідерів ще одна українська книга – науково-фантастичний роман Максима Кідрука «Колонія. Нові темні віки» на 904 сторінки.

Список хітів незалежних та мережевих книгарень відрізняється, свідчить дослідження Українського інституту книги. Приміром, у топі продажів київських немережевих книгарень поряд із книгою Павлюка – «Драбина» Євгенії Кузнецової. А великі ритейлери не назвали цю книгу серед найпопулярніших.

Які книги купували українці в 2023-му

Для більш повної картини в інфографіці враховані топи не лише великих книгарень, а й деяких видавництв. Список не є вичерпним

Лідер продажів у «Книгарні Є» – «Людина в пошуках справжнього сенсу» Віктора Франкла про виживання австрійського психолога в концентраційних таборах Дахау й Освенцимі. «Поради, як втриматись ментально та зберегти сенс життя, на жаль, доречні для багатьох українців», – каже директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні «Є» Лариса Гужвинська.

У трійку хітів продажів «Книгарні Є» увійшли книга Павлюка та кримінальний трилер «Танці з кістками» Андрія Сем’янківа. Лідери продажів у Yakaboo – Франкл, Павлюк та Тара Шустер із книгою «Купи собі той довбаний букет». Останньої в 2023-му продали понад 10 000 примірників, каже СЕО Yakaboo Олена Безугла. Які тенденції вона бачить? Пʼять із десяти найбільш продаваних книг стосується тем саморозвитку й досвіду проживання критичних ситуацій.  

Тезу підтверджує рейтинг продажів «Нашого Формату»: його очолює підручник із пріоритезації «Есенціалізм» Ґреґа Маккеона з майже 21 000 проданих екземплярів. Зростає попит на українських авторів, які пишуть книги на військово-історичну тематику, біографії та психологічну літературу, казав Forbes засновник видавництва «Наш Формат» Владислав Кириченко.

Наприкінці жовтня лише за добу «Наш Формат» продав понад 1000 примірників мемуарів актора Метью Перрі. Загалом за рік купили понад 11 000 екземплярів, що зробило цю книгу другою в топі продажів видавництва.

Як українці купували книги в 2023

Середній чек у «Книгарні Є» збільшується щороку. У 2023-му зростання склало майже 30%, каже Гужвинська. У Yakaboo середній чек зріс більш ніж на 15% порівняно з попереднім роком та на понад 20% порівняно з 2019-м, додає Безугла. Це пов’язано з інфляцією та загальним подорожчанням товарів, пояснює Гужвинська.

У «Книгарні Є» зростає попит на популярну психологію – 15 позицій у сотні найбільш продаваних книг року. Проте найчастіше там купують зарубіжну художню літературу (22 позиції в сотні). Українська художня література з 11 книжками – на третьому місці.

Впродовж останніх років найпопулярніший жанр у КСД – сучасна проза: книги Донни Тартт, Чака Поланіка, Колліна Гувера та Джорджа Орвелла. На другому місці – хорори (Тесс Ґеррітсен, Семюел Бекет, Стівен Кінг), на третьому – детективи (Агата Крісті, Денніс Лігейн, Андрій Сем’янків). 

Які ще тренди бачать книгарні? Все більше імен зʼявляється в українській літературі – дитячій зокрема, помітила Гужвинська з «Книгарні Є». «Мальована історія Незалежності України» не встигає зʼявитися в продажі, як знову зникає з полиць, – каже Гужвинська. – «Тореадори з Васюківки» Всеволода Нестайка рік за роком у топі продажів».

Зростає попит на англомовну літературу, помітили в «Книгарні Є» та Yakaboo. «Серед пріоритетів – збільшення асортименту англомовних книг, – говорить Безугла. – Скоро їх кількість сягне півмільйона тайтлів». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні