Найкращі книжки 2023 року за версіями The New York Times, Financial Times, The Economist, Washington Post та інших
Категорія
Життя
Дата

10 найкращих бізнес-книжок 2023 року. Біографія Ілона Маска, книга про загрози ШІ, підручник з «правильних» помилок та реальні «Спадкоємці»

Найкращі книжки 2023 року за версіями The New York Times, Financial Times, The Economist, Washington Post та інших

«Книжки – найкращий тренінг для людини та її розвитку», – пише у колонці для Forbes міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Якими бізнес-виданнями відзначився 2023 рік? Автори й журналісти досліджували можливий вплив ШІ на людство, складали біографії найбагатших людей світу, писали гайди з довголіття та вивчали, як правильно помилятися. Forbes переглянув книжкові підсумки року найбільших світових медіа – The New York Times, Financial Times, The Economist, Washington Post та інших – і зібрав десятку книжок, які відзначали найчастіше

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Біографія Ілона Маска від Волтера Айзексона

Бестселер NYT, шорт-лист FT Best Business Book of the Year, у списку найкращих книжок року за версією Amazon

Біографія Ілона Маска від Волтера Айзексона

Біограф Волтер Айзексон провів два роки із найбагатшою людиною у світі – Ілоном Маском. Результат – біографія підприємця на понад 600 сторінок. Айзексон, який у 2011-му написав біографію-бестселер про засновника Apple Стіва Джобса, досліджував життя Маска від дитинства й до сьогодні: брав багатогодинні інтерв’ю, відвідував зустрічі, підприємства, спілкувався з працівниками, друзями та родиною Маска.

Айзексон з’ясував, яким алгоритмом засновник PayPal і SpaceX користується для розв’язання проблем, який має стиль управління та як діє в «режимі демона». Останній термін використала колишня партнерка підприємця Клер Баучер (Grimes), коли описувала реакцію Маска на критичні ситуації. Наприклад, коли проблеми з масштабним виробництвом електромобіля Model 3 Tesla майже знищили компанію. Айзексон розповідає, як вдалося вберегти Tesla від банкрутства, і описує здатність Маска блокувати страх та інші емоції. Ця риса могла робити його черствим, але водночас ефективним інноватором, зазначає автор.

Права на екранізацію книги вже придбала американська компанія А24 («Ейфорія», «Сварка», «Все завжди й водночас»), повідомляло в листопаді видання Variety. Режисером фільму виступить Даррен Аронофскі, чия попередня стрічка «Кит» отримала чотири нагороди «Оскар».

«Як створюються великі речі», Бент Флівб’єрг, Ден Ґарднер

Шорт-лист FT Best Business Book of the Year, у списку найкращих книжок року The Economist

Книга «Як створюються великі речі», Бент Флівб’єрг, Ден Ґарднер

Чому проєкти вартістю більше мільярда доларів так часто не вписуються в терміни й бюджети і що з цим можна зробити? Авторам книги «Як створюються великі речі», професору Оксфордського університету Бенту Флівб’єргу та журналісту й письменнику Дену Ґарднеру, вдалося винести цінні уроки з невдач, що стаються з мегапроєктами від хмарочосів і електростанцій до Олімпійських ігор, пише редакція Financial Times.

Флівб’єрг і Ґарднер описали фактори, що визначають долю кожного проєкту, розібравши їх на прикладах: від будівництва Сіднейського оперного театру або п’ятого терміналу Хітроу до створення блокбастерів Pixar. В основі розповіді – розроблена Флівб’єргом база даних із 16 000 великих проєктів, серед яких лише 8,5% були реалізовані вчасно й не перевищили кошторис. Авторам вдалося зробити історію про складнощі менеджменту не лише повчальною, а й веселою, зазначає The Economist.

Повільно планувати і швидко діяти, в жодному разі не навпаки – одна з головних порад, яку Флівбʼєрг і Ґарднер дають підприємцям. Їхні поради має взяти до уваги кожен законодавець і керівник корпорації, вважає редакція The Wall Street Journal.

«Матеріальний світ», Ед Конвей

Шорт-лист FT Best Business Book of the Year, у списку найкращих книжок року The Economist і The Times

Книга «Матеріальний світ», Ед Конвей

Автор книги про 50 головних світових економічних концепцій Ед Конвей написав роботу про пісок, сіль, залізо, мідь, нафту і літій – шість найважливіших матеріалів в історії людства, які досі визначають сучасний світ. Конвей мандрує від найглибшої в Європі шахти до надсучасних заводів із виробництва кремнієвих мікросхем на Тайвані й до басейнів, де видобувають літій.

Конвей переконаний, що боротьба за контроль над сировиною визначатиме майбутнє людства. У «Матеріальному світі» він підсвічує геополітичний та економічний аспекти цієї боротьби, яка, попри загрозу кліматичної кризи, не сповільнюється. Спроби замінити нафту акумуляторами вилилися в «іронію нового попиту», йдеться в рецензії видання Financial Times, яке включило роботу Конвея у шорт-лист книжок року. Так, за 2019-й із надр Землі видобули більше сировини, ніж за всю історію людства до 1950 року, зазначає автор книги.

«Хвиля, що насувається», Мустафа Сулейман, Майкл Баскар

Шорт-лист FT Best Business Book of the Year, у списку найкращих книжок року The Economist

«Хвиля, що насувається», Мустафа Сулейман, Майкл Баскар

Людське життя невдовзі буде цілком організоване за допомогою ШІ, і ніхто не готовий до цього, застерігає британський підприємець Мустафа Сулейман, співзасновник компанії DeepMind з екосистеми Google. Він відповідав у Google за управління ШІ-продуктами. Разом із письменником Майклом Баскаром Сулейман розповідає, яким може бути майбутнє технологічне «цунамі».

Автори міркують, як ШІ може допомогти подолати кліматичну кризу й вилікувати рак і водночас загрожувати національним урядам і «глобальному порядку», створювати простір для зловживань і тотального стеження. «Автор намагається переконати читачів, що штучний інтелект і синтетична біологія загрожують самому нашому існуванню, і ми маємо дуже вузьке часове вікно, щоб стримати ці технології, перш ніж стане пізно», – йдеться в рецензії The Guardian.

Як прогнозують автори, з розвитком ШІ стане легше не лише досягати бізнес-цілей і долати екзистенційні загрози, а й створювати їх: маніпулювати людським геномом, розробляти патогени, запускати кібератаки. Водночас розв’язання проблеми існує: автори вбачають його не в технологічному мораторії, а в безпекових дослідженнях, цензурі та міжнародних угодах. «В широко розрекламованій книзі Сулеймана вражає те, як оптимізм його волі переважає песимізм його інтелекту», – зазначає редакція Financial Times.

«Сила та прогрес», Дарон Аджемоглу, Саймон Джонсон

Шорт-лист FT Best Business Book of the Year, у списку найкращих книжок Behavioral Science та MIT Sloan

«Сила та прогрес», Дарон Аджемоглу, Саймон Джонсон

Як зробити так, щоб інновації приносили користь більшості населення, а не обмеженій кількості представників політичної еліти? Відповідь шукали співавтори бестселерів «Чому нації занепадають» і «13 банків, що правлять світом» Дарон Аджемоглу та Саймон Джонсон. У результаті вийшла робота, що потрапила у списки книжок року за версією Financial Times, Behavioral Science і бізнес-школи Массачусетського технологічного інституту.

Автори аналізують останнє тисячоліття історії людства й описують, як нові технології виробництва приносили вигоди окремим прошаркам суспільства та залишали у важкому економічному становищі інших. Технічні вдосконалення від інновацій на текстильних фабриках у Великій Британії XVIII століття до революції ШІ в сучасному світі для значної частини населення призвели до незадовільних умов праці або навіть дефіциту робочих місць, пишуть Аджемоглу і Джонсон.

Професор економіки МТІ Аджемоглу протягом останніх 25 років досліджував історичні передумови процвітання, бідності та вплив нових технологій на економічне зростання, зайнятість і нерівність. Джонсон, у минулому – головний економіст Міжнародного валютного фонду, близько 30 років вивчає глобальні економічні кризи та відновлення. Обидва переконані, що розвиток технологій можна контролювати, але потрібно зробити відповідний соціальний і політичний вибір.

«Правильний вид неправильного: наука хороших невдач», Емі Едмондсон

Книга 2023 року за версією Financial Times, у списку найкращих книжок Behavioral Science

«Правильний вид неправильного: наука хороших невдач», Емі Едмондсон

Академічна кар’єра професорки Гарвардської школи бізнесу Емі Едмондсон почалася з невдачі. Вивчаючи культуру ухвалення рішень в американських лікарнях, вона зібрала дані, що суперечили її початковій гіпотезі. Найбільш ефективні команди лікарів, як виявилося, роблять більше помилок, ніж команди, де взаємодія між членами залишає бажати кращого.

Емі була в розпачі, але перш ніж визнати свою профнепридатність, висунула ще одну гіпотезу. Може, річ у тім, що в ефективніших командах люди не бояться визнавати власні помилки? Після додаткової перевірки так і вийшло: насправді менша кількість похибок у звітності незгуртованих команд є результатом окозамилювання, бо що менше довіри і вайбу в колективі, то менше охочих визнавати помилки.

Провал первинної гіпотези наштовхнув Едмондсон на створення нової дисципліни, а її книжка «Правильний вид неправильного: наука хороших невдач» стала книгою 2023 року за версією Financial Times.

«Деякі невдачі можна назвати поганими. На щастя, більшості з них можна запобігти, – пише Едмондсон. – Інші невдачі є по-справжньому добрими. Вони приносять важливі відкриття, що поліпшують наші життя і світ». 

Щоб бути розумною, невдача має відповідати чотирьом критеріям. «Вона трапляється на новій території, – перераховує авторка. – Контекст надає достовірну можливість досягти цілі (наукового відкриття чи нової дружби), вона спирається на наявне знання (можна сказати, «побудована на гіпотезі») і, нарешті, вона настільки мала, наскільки це можливо, аби все одно надати цінне розуміння». 

«Хороші роботи: як великі компанії привносять гідність, значущість та оплату у роботу кожного», Зейнеп Тон 

У шорт-листі FT Best Business Book of the Year, у списку найкращих книжок MIT Sloan

«Хороші роботи: як великі компанії привносять гідність, значущість та оплату у роботу кожного», Зейнеп Тон

«Це надважлива бізнес-книга для топів і бордів, – каже Індра Нуї, колишня голова ради директорів і CEO компанії PepsiCo. – Тон не лише переконує у тому, що хороші роботи – це ключ до лояльності клієнтів і успіху компанії, але і надає сміливості думати і працювати по-іншому». Ідея «Хороших робіт» проста: бути хорошим роботодавцем і платити чесні високі зарплати не лише не шкодить вашим фінансовим результатам, але і покращує їх. 

Зейнеп Тон – професорка у бізнес-школі Слоуна при MTІ та президентка Інституту хороших робіт (Good Jobs Institute). У ньому вона вчить компанії будувати операції так, щоб задовольняти не лише інвесторів та клієнтів, але і працівників. 

Інститут зʼявився у 2017 році – після виходу книги Тон «Стратегія гарних робіт». Описані в ній кейси співпраці професорів MTІ із бізнесами на кшталт Costco, що мали на меті покращити умови роботи для співробітників, настільки зацікавили інші компанії, що відкриття інституту й перетворення ідей у практики стало необхідним. 

«Хороші роботи» – сиквел «Стратегії». У ньому зібрано підкріплені доказовою базою поради, як побудувати систему підтримки співробітників. Вона допомагає їм самостійно розв’язувати проблеми і винаходити нові ідеї. А ще у «Хороших роботах» – красномовні кейси. Наприклад, про топменеджерку PayPal в Аризоні, яка займалася благодійністю, працювала на безкоштовній кухні та годувала бідних. Одного разу директорка кухні відвела її у сторону і повідомила: велика кількість тих, хто приходить їсти на кухню – співробітники PayPal. 

«Не за сценарієм: епічна битва за медіаімперію та спадок родини Редстоун», Джеймс Стюарт, Рейчел Абрамс 

У шорт-листі FT Best Business Book of the Year, у списку найкращих книжок року The Economist

«Не за сценарієм: епічна битва за медіаімперію та спадок родини Редстоун», Джеймс Стюарт, Рейчел Абрамс

«Залежні від «Спадкоємців»? Що ж, ось вам реальна історія», – йдеться у рецензії на «Не за сценарієм» The Hollywood Reporter. 

«Не за сценарієм» описує події з історії імперії Paramount Global – конгломерату, що обʼєднує студію Paramount Pictures, телевізійну мережу CBS, MTV, Nickelodeon, Showtime та інші. У 2016-му засновник і голова імперії, Самнер Редстоун, опинився в епіцентрі скандалу. Його колишня дівчина, Мануела Херцер, подала на нього в суд. Цей позов «поставив під сумнів ментальний стан містера Редстоуна та посіяв сумніви навколо майбутнього його компанії», пише The New York Times. Справу було закрито у 2019 році. Контроль над Paramount Global залишився у руках родини Редстоунів. 

У книзі журналісти Джеймс Стюарт та Рейчел Абрамс пишуть хроніку «корпоративної жадоби, маніпуляцій, мізогінії та сексуальної непристойності вражаючих масштабів», описує The New York Times. 

«Розвивати людей: тактики менеджменту і побудови компанії», Клер Хьюз Джонсон 

У списку найкращих книжок року The Economist та Bloomberg 

«Розвивати людей: тактики менеджменту і побудови компанії», Клер Хьюз Джонсон

Клер Хьюз Джонсон – ветеранка індустрії технологій. Вона понад 10 років працювала у Google, перш ніж приєднатися до команди стартапу Stripe у 2014-му в ролі COO. Коли вона пішла з компанії у 2021-му, кількість співробітників зросла зі 160 до понад 7000.

Її книга «Розвивати людей» – підручник. Він вчить вирощувати найважливіший актив кожної компанії – команду. «Книга повна шаблонів і вправ, – йдеться у ревʼю The Economist. – Її фокус абсолютно практичний».  

Які саме поради дає Джонсон? Вона складає гайди з написання фундаментальних документів компанії, стратегічного й фінансового планування, найму та розвитку команди, надання фідбеку й оцінки перформансу. Ці інструменти можна застосовувати у компанії будь-якого розміру у будь-якій індустрії. 

«Гарного менеджера завжди можна визначити за силою його чи її команди, – пише Джонсон. – За топовим менеджером завжди йдуть. Їхня організація дає результати, їхні команди та підлеглі перформлять краще». 

«Пережити. Наука та мистецтво довголіття», Пітер Аттіа, Білл Гіффорд

Бестселер NYT, у списку найкращих книжок року The Economist

«Пережити. Наука та мистецтво довголіття», Пітер Аттіа, Білл Гіффорд

У 2006-му лікар та майбутній експерт із довголіття Пітер Аттіа проходив хірургічну практику в університеті Джона Гопкінса і досліджував імуноонкологію у Національному інституті здоровʼя. Тоді він уже міркував над питанням: чому сучасна медицина так добре навчилася діагностувати смертельні хвороби, як-от захворювання серцево-судинної системи, рак і діабет, проте не навчилася попереджати їхнє виникнення.

Запобігання хворобам – фундаментальна ідея Аттіа. Його «медицина 3.0» ставить суттєво більший акцент на попередження, аніж на лікування.   

«Пережити» – два десятиліття досвіду Аттіа, запаковані у підручник з довголіття. Він дає стратегію для подовження життя і покращення фізичного, когнітивного та емоційного здоровʼя. Головна мета – робити кожне наступне десятиліття цікавішим і кращим за попереднє. 

У довголіття є два компоненти, пише Аттіа. Перший – хронологічна тривалість життя, тобто як довго ми живемо. Але другий, не менш важливий – якість цих років. І наше завдання, вважає автор – планувати власне довголіття і підтримувати ментальну й фізичну функцію. Як? Відкривайте «Пережити».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні