Які агрокультури були збитковими за результатами продажів у 2023 році. Дослідження Agrohub /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Які агрокультури були збитковими за результатами продажів у 2023 році. Дослідження Agrohub

Shutterstock

За результатами продажів, які завершилися наприкінці 2023 року, окремі сільгоспкультури через низькі ціни і зростання витрат на логістику були збитковими. Фактичний показник EBITDA виявився нижчим за очікуваний у понад чотири рази. Про це йдеться у дослідженні Agrohub Benchmarking.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Логістичні складнощі в агросекторі призвели до того, що зерно, зібране 2022 року, компаніям довелось збувати протягом всього 2023 року, тоді як у мирні часи кінцевий продаж минулорічного врожаю відбувався максимум у травні. Продажі продукції завершились наприкінці 2023 року, зазначається у дослідженні.
  • Показник EBITDA за сезон 2022 по основних культурах – у грудні 2023, після оновлення цін та витрат на зберігання – становить $47/га. Натомість прогнозні значення щодо EBITDA у лютому 2023 були $206/га, коли агровиробники мали оптимістичні сподівання на стабільну роботу зернового коридору. Тобто фактичний результат менше очікуваного більше ніж в чотири рази. 
  • ROWC, фактичний показник рентабельності оборотного капіталу вирощування культур, склав 4%, тоді як прогнозне значення на початку року становило 19%.
  • Згідно із дослідженням, окремі культури за рахунок низьких цін і підвищених витрат на логістику є збитковими, зокрема кукурудза (EBITDA -$227/га, ROWC -16%), яка минулого року займала основну питому вагу у структурі сівозміни і відповідно – значний об’єм на елеваторах протягом всього періоду зберігання та витрат на це.
  • Також збитковою за результатами сезону 2022 року є озима пшениця (EBITDA -$19/га, ROWC -16%). 
  • Проте олійні культури залишились прибутковими, і найбільш з них – озимий ріпак, який був проданий ще у 2022 році та не забрав додаткових коштів на зберігання, його EBITDA складає $676/га, ROWC 61%. На другому місці – соя, $225/га, ROWC 27%, на третьому – соняшник, $175/га, ROWC 20%.
  • Загалом за сезон відбулося істотне зниження цін на агропродукцію. Найбільше ціна знизилась на кукурудзу, на 19% ($187/т – на початку 2023 року, $152/т – в середньому за сезон), а також на соняшник, на 11% ($448/т та $397/т). 
  • Ціни на ріпак та сою змінились не суттєво, на 2% ($517/т та $505/т) й 1% ($433/т та $427/т) відповідно. 
Які агрокультури були збитковими за результатами продажів у 2023 році. Дослідження Agrohub /Фото 1
Які агрокультури були збитковими за результатами продажів у 2023 році. Дослідження Agrohub /Фото 2
Які агрокультури були збитковими за результатами продажів у 2023 році. Дослідження Agrohub /Фото 3
Попередній слайд
Наступний слайд

Дані щодо рентабельності врожаю-2022 представлені з досліджень компанії Agrohub, проведених серед 119 польових компаній із загальною площею 1,9 млн га у березні – на початку квітня 2023 року, а також у жовтні – грудні 2023 року.

Контекст

Галузь рослинництва в Україні залишається збитковою попри поліпшення прогнозу з врожайності. Вартість логістики зростала, а закупівельні ціни знижувались. Найбільших збитків зазнали малі фермерські та прифронтові господарства, йдеться в дослідженні Мінагрополітики «Україна: вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва».

Як зазначають аналітики, експорт морем поступово відновлюється. Водночас вартість логістики до портів Одеси, а також до портів Констанца та Ґданська зростає, що, зокрема, пов’язане з покращенням прогнозу врожайності в 2023/24 маркетинговому році. 

Також у галузі рослинництва зросли витрати на оплату праці через дефіцит кадрів, спричинений мобілізацією та вимушеною міграцією частини населення України. 

Найнижчу рентабельність виробництва зернових та олійних культур мають малі фермерські господарства та прифронтові середні господарства. 

Малі господарства порівняно з середніми мають на 5–10% вищі виробничі витрати на всі види зернових та олійних культур, зокрема, на закупівлю насіння, засобів захисту рослин та добрив.

На початку грудня Мінагрополітики оновило прогноз щодо валового виробництва зернових культур до 59,7 млн т. Обсяги збору олійних культур залишаються без змін і складають 21,6 млн т. Загальний обсяг врожаю зернових та олійних культур на поточний рік наразі становить 81,3 млн т.

За попередніми оцінками, у 2023 році аграрії зберуть зернові в таких обсягах: пшениці – 22,2 млн т, ячменю – 5,8 млн т та кукурудзи – 30,1 млн т.

Що стосується олійних культур, то врожай соняшнику залишився на рівні 13 млн т, соєвих бобів – 4,6 млн т. Збір ріпаку завершено – понад 4 млн т.

Також збільшився рівень врожайності зернових – до 54,7 ц/га. Це рекордний показник для України, перед цим найвищий рівень врожайності зернових був у 2021-му році, він становив 53,6 ц/га.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні