Категорія
Новини
Дата

Kernel вирішив розширювати власний флот через дорогі альтернативні експортні маршрути

Агрохолдинг Kernel планує розширювати власний флот. Зараз у розпорядженні компанії – два судна. Про це йдеться у повідомленні пресслужби Kernel.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Чорне море залишається безальтернативним для українського експорту, зазначається у повідомленні Kernel
  • Компанія пояснила, що глибоководні порти здатні накопичувати і відвантажувати великотоннажні партії на понад 60 000 т. Це дає змогу оптимізувати логістичні процеси та значно зменшити витрати. Наразі усі альтернативні маршрути мають надвисокі логістичні витрати, вважає Kernel.
  • Агрохолдинг другий рік управляє власними суднами. Зараз експортують українську продукцію два судна Kernel – «Енеїда» та «Мавка». Дедвейт (максимальне завантаження) балкера «Енеїда» – 47 335 т, а танкера «Мавка» – 13 500 т. 
  • «Зупинятися не плануємо і вже працюємо над розширенням флоту. Це для нас має економічну вигоду у період завищених ставок фрахту під час воєнного стану», – йдеться у повідомленні агрохолдингу. 
пресслужба Kernel

Танкер «Мавка». Фото: пресслужба Kernel Фото пресслужба Kernel

Контекст

У серпні, після виходу РФ із «зернової угоди», Україна запропонувала судновласникам новий морський маршрут вздовж східного берега Чорного моря. Тоді українські порти успішно покинули п’ять суден, заблокованих в Україні від початку російського вторгнення.

У середині грудня віцепремʼєр Олександр Кубраков повідомив, що українським коридором у Чорному морі за чотири місяці експортовано 10 млн т вантажів, порти Великої Одеси прийняли 337 суден. За чотири місяці роботи українського коридору 302 судна експортували агропродукцію та інші вантажі до 24 країн світу. 

Кубраков зазначив, що номенклатура вантажів розширилася. Суттєво збільшився обсяг агропродукції: з 278 000 т у перший місяць до майже 5 млн т зараз, наголосив він. 

Обсяг експорту зерна у листопаді став максимальним за пʼять місяців, звернув увагу економіст Олексій Блінов. За його оцінками, у разі збереження щомісячних темпів експорту зерна в діапазоні 3,5–4 млн т Україна зможе повністю використати цьогорічний експортний потенціал. Блінов вважає, що наростити експорт зернових допомогла робота морського коридору.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні