Японський гігант техніки Toshiba став приватною компанією і пішов з Токійської фондової біржі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Японський гігант техніки Toshiba став приватною компанією і пішов з Токійської фондової біржі

Getty Images

Токійська фондова біржа в середу, 20 грудня, провела делістинг акцій японського гіганта техніки Toshiba, пише Reuters. Компанія була публічною 74 роки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Toshiba була виключена з лістингу через 74 років роботи на Токійській біржі після десятиліття потрясінь і скандалів, які обрушилися на один із найбільших брендів Японії і призвели до його викупу.
  • У березні компанія схвалила пропозицію про свою купівлю за 2 трлн єн ($14 млрд) з боку консорціуму інвесторів на чолі із фондом Japan Industrial Partners (JIP).
  • Конгломерат стає приватною групою інвесторів на чолі з компанією Japan Industrial Partners (JIP), до якої також входять фірма фінансових послуг Orix, комунальне підприємство Chubu Electric Power та виробник мікросхем Rohm.
  • Угоді передували вісім років труднощів у Toshiba, включаючи скандал навколо бухгалтерських махінацій, фінансову кризу, терміновий продаж активів та серйозні розбіжності між керівництвом та акціонерами.

Контекст

Після бухгалтерського скандалу з Toshiba у 2015 році виконавчий директор і президент Toshiba Хісао Танака пішов у відставку. Компанія визнала, що завищувала свої прибутки у звітах за шість минулих років. Комісія заявляла, що фірма завищила свій операційний дохід загалом на суму 151,8 млрд єн ($1,22 млрд).

У листопаді 2021 року Toshiba оголосила про поділ на три окремі публічні компанії, одна з яких збереже назву Toshiba. 

Влітку 2022 року Toshiba отримала вісім початкових пропозицій щодо викупу компанії та дві пропозиції про злиття. Учасники торгів готові запропонувати до $51,41 за акцію. Таким чином загальна сума угоди оцінювалась у близько $22 млрд.

Можливість приватизувати одну з найвідоміших японських компаній викликала інтерес з боку багатьох найбільших світових приватних інвестиційних компаній, таких як Bain Capital та CVC, але зрештою Toshiba надала JIP статус кращого учасника торгів у жовтні.

JIP раніше купувала активи у таких груп, як Sony і Olympus, але фонд не має відомостей про купівлю цілої компанії такого розміру, як Toshiba.

Зрештою Toshiba отримала пропозицію про викуп від консорціуму, який очолює японська приватна інвестиційна компанія Japan Industrial Partners (JIP).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні