Категорія
Новини
Дата

Японський гігант техніки Toshiba отримав пропозицію про викуп за $15 млрд

Японський виробник промислової й побутової техніки Toshiba отримав пропозицію про викуп на суму $15 млрд від консорціуму, який очолює японська приватна інвестиційна компанія Japan Industrial Partners (JIP), пише Financial Times. Угода може стати найбільшою в країні.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Викуп ще має бути схвалений радою директорів Toshiba та акціонерами. Підтримка з боку акціонерів матиме вирішальне значення для реалізації пропозиції JIP. «Зараз не найкращий час для продажу, – сказало джерело. – Проте Toshiba провела аукціон, про який просили акціонери».
  • У своїй заяві у четвер Toshiba повідомила, що отримала остаточну пропозицію щодо придбання від JIP, яка обʼєдналася з групою фінансових послуг Orix, Chubu Electric, виробником мікросхем Rohm та іншими японськими компаніями.
  • «Вона (пропозиція) була отримана тільки сьогодні», – заявили в компанії, додавши, що «оцінять пропозицію і продовжать діяти на користь акціонерів та інших зацікавлених сторін».
  • Toshiba відмовилася коментувати деталі пропозиції, про яку вперше повідомила газета Nikkei. JIP, Chubu Electric та Rohm відмовилися від коментарів, а Orix заявила, що розглядає можливість інвестування в Toshiba, але додала, що остаточного рішення ще не ухвалено.
  • Джерела, близькі до угоди, повідомили, що пропозиція JIP оцінюється в 2 трлн єн ($15 млрд) і була представлена після того, як фонд отримав від банків зобовʼязання за кредитами на загальну суму 1,4 трлн єн.

Контекст

Після бухгалтерського скандалу з Toshiba у 2015 році виконавчий директор і президент Toshiba Хісао Танака пішов у відставку. Компанія визнала, що завищувала свої прибутки у звітах за шість минулих років. Комісія заявляла, що фірма завищила свій операційний дохід загалом на суму 151,8 млрд єн ($1,22 млрд).

У листопаді 2021 року Toshiba оголосила про поділ на три окремі публічні компанії, одна з яких збереже назву Toshiba. 

Влітку 2022 року Toshiba отримала вісім початкових пропозицій щодо викупу компанії та дві пропозиції про злиття. Учасники торгів готові запропонувати до $51,41 за акцію. Таким чином загальна сума угоди оцінювалась у близько $22 млрд.

Можливість приватизувати одну з найвідоміших японських компаній викликала інтерес з боку багатьох найбільших світових приватних інвестиційних компаній, таких як Bain Capital та CVC, але зрештою Toshiba надала JIP статус кращого учасника торгів у жовтні.

Хоча керівництво Toshiba підтримувало JIP, переговори затяглися на кілька місяців, оскільки JIP зіткнулась із труднощами в отриманні фінансових зобовʼязань від японських банків.

JIP раніше купувала активи у таких груп, як Sony і Olympus, але фонд не має відомостей про купівлю цілої компанії такого розміру, як Toshiba.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні