Категорія
Новини
Дата

Правління Toshiba схвалило пропозицію про викуп за $15 млрд від Japan Industrial Partners

Правління японського виробника промислової й побутової техніки Toshiba схвалило пропозицію про викуп від консорціуму на чолі з приватною інвестиційною компанією Japan Industrial Partners (JIP) у розмірі $15 млрд, пише Financial Times із посиланням на два джерела. Рішення відкриває шлях для найбільшої в історії країни приватної угоди.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 147-річний конгломерат, вартість якого на момент закриття торгів у четвер, 23 березня, становила 1,8 трлн єн ($14 млрд), буде придбано Japan Industrial Partners, фондом, який очолює консорціум з 20 компаній, включаючи групу фінансових послуг Orix, Chubu Electric Power та виробника мікросхем Rohm.
  • На піку свого розвитку минулого року, коли очікувалися вищі пропозиції від Bain Capital та інших глобальних фондів прямих інвестицій, ринок оцінив групу в 2,5 трлн єн.
  • Угода, якщо її підтримають акціонери Toshiba, призведе до виключення компанії з лістингу – долі, якої їй ледве вдалося уникнути в 2017 році, коли вона була на межі банкрутства.
  • Через фінансові проблеми Toshiba у 2017 році обрала екстрену емісію нових акцій на суму $5,4 млрд у межах угоди, організованої Goldman Sachs. 
  • Протягом останніх шести років найбільшим акціонером Toshiba був Effissimo Capital Management, секретний сингапурський фонд, керований японськими менеджерами, який постійно чинив сильний тиск на Toshiba.
  • Toshiba почала подавати заявки минулої весни, що викликало інтерес у найбільших у світі інвестиційних фондів. Але JIP у кінцевому підсумку був обраний у якості кращого претендента в жовтні, і жоден інший фонд не представив пропозиції про поглинання компанії.

Контекст

Після бухгалтерського скандалу з Toshiba у 2015 році виконавчий директор і президент Toshiba Хісао Танака пішов у відставку. Компанія визнала, що завищувала свої прибутки у звітах за шість минулих років. Комісія заявляла, що фірма завищила свій операційний дохід загалом на суму 151,8 млрд єн ($1,22 млрд).

У листопаді 2021 року Toshiba оголосила про поділ на три окремі публічні компанії, одна з яких збереже назву Toshiba. 

Влітку 2022 року Toshiba отримала вісім початкових пропозицій щодо викупу компанії та дві пропозиції про злиття. Учасники торгів готові запропонувати до $51,41 за акцію. Таким чином загальна сума угоди оцінювалась у близько $22 млрд.

Можливість приватизувати одну з найвідоміших японських компаній викликала інтерес з боку багатьох найбільших світових приватних інвестиційних компаній, таких як Bain Capital та CVC, але зрештою Toshiba надала JIP статус кращого учасника торгів у жовтні.

JIP раніше купувала активи у таких груп, як Sony і Olympus, але фонд не має відомостей про купівлю цілої компанії такого розміру, як Toshiba.

Зрештою Toshiba отримала пропозицію про викуп на суму $15 млрд від консорціуму, який очолює японська приватна інвестиційна компанія Japan Industrial Partners (JIP), пише Financial Times

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні