Категорія
Новини
Дата

Китайський юань вперше став найбільш торгованою валютою в Росії замість долара – Bloomberg

Юань уперше перевершив долар за місячним обсягом торгів у лютому, а в березні різниця стала помітнішою, свідчать дані, оприлюднені Bloomberg на основі щоденних звітів про угоди Московської біржі. До вторгнення РФ в Україну обсяг торгів юанем на російському ринку був мізерний.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Перехід відбувся після того, як цього року додаткові санкції торкнулися тих небагатьох російських банків, які зберегли можливість транскордонних переказів у доларах та інших валютах країн, визнаних Кремлем як «недружні». 
  • Росія поглибила свої звʼязки з Китаєм після того, як вторгнення у лютому 2022 року призвело до розриву відносин із Заходом. 
  • Широкі санкції, спрямовані проти фінансової системи Росії, змусили Кремль та російські компанії перевести свої зовнішньоторговельні операції з долара та євро на валюти країн, які відмовилися приєднуватися до будь-яких обмежень.
  • Міністерство фінансів перевело свої ринкові операції на юань замість долара на початку цього року та розробило нову структуру для фонду національного добробуту, щоб 60% його активів трималися в юанях. Банк Росії регулярно закликає компанії та громадян переводити свої активи в рублі чи «дружні» валюти, щоб уникнути ризику їхнього блокування чи заморозки.
  • Незважаючи на все це, долар досі залишається найпопулярнішою валютою на російському ринку, лише зрідка поступаючись юаню за обсягами в кожен торговий день, згідно з біржовими даними, зібраними Bloomberg.
  • За даними МВФ, розподіл світових валютних резервів у юанях становив близько 2,7% від загальної суми до кінця минулого року порівняно з піковим показником 2,9% у першому кварталі.
  • «Зараз на ринку менше доларів, оскільки доходи Росії скоротилися через падіння цін на нафту та скорочення експорту», – сказав Іскандер Луцко, стратег ITI London. При цьому «імпорт товарів із Росії до Китаю зріс на 29%, хоча експорт із Китаю стагнує».

Контекст

З 13 січня Росія відновила валютні інтервенції шляхом продажу юаней, засвідчивши зростаюче значення китайської валюти в зусиллях Москви щодо забезпечення економічної стабільності в умовах західних санкцій. Рішення ухвалили на тлі зниження доходів від нафти та газу. Планувалося продати 54,5 млрд рублів ($798 млн) в іноземній валюті. У Росії, де після розпаду Радянського Союзу в 1991 році панував долар США, китайський юань став основним гравцем після введення західних санкцій.

Після лютневого вторгнення близько половини валютних резервів РФ у розмірі $640 млрд було заморожено, що залишило Кремль без доступу до грошей, які він збирав роками на чорний день. Це також свідчить, що зусилля щодо диверсифікації цих заощаджень за рахунок доларів та євро для зниження ризику конфіскації мали лише обмежений ефект. Чиновники заговорили про купівлю «дружніх» валют, щоб уповільнити зростання рубля в червні.

У вересні 2022 року стало відомо, що Росія розглядає план купівлі $70 млрд у юанях та інших «дружніх» валютах, щоб уповільнити зростання рубля, перш ніж перейти до більш довгострокової стратегії продажу своїх активів у китайській валюті для фінансування інвестицій.

У жовтні журналісти повідомили, що Росія зберігає свій експортний прибуток у небанківській організації та конвертує його в юані.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні