Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія погіршила прогноз зростання ВВП єврозони на цей рік до 0,6% через високу інфляцію

Економіка єврозони цього року зростатиме менше, ніж прогнозувалося раніше, – на 0,6%, що на 0,2 п.п. нижче, ніж очікувалося у вересневому прогнозі Єврокомісії, пише Financial Times. Зниження прогнозів ВВП відбулося через високу інфляцію та мляву ділову активність, що чинять тиск на ринки блоку. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Наступного року економіка єврозони зросте лише на 1,2%, що теж є переглядом у бік зниження з 1,3%, очікуваних раніше.
  • Пошук способів дати поштовх економіці ЄС і глобальній конкурентоспроможності став найнагальнішим завданням Єврокомісії, оскільки економічне зростання залишається млявим попри програму стимулювання на суму €800 млрд, розгорнуту по всьому блоку.
  • Стійка висока інфляція, спричинена спочатку пандемією COVID-19, а потім енергетичним шоком, що послідував за вторгненням Росії в Україну, а також економічними наслідками війни, за останні кілька років ускладнила європейське виробництво, при цьому темпи зростання ще більше відстали від темпів США.
  • «До кінця року в Європі майже напевно настане рецесія», – сказав Маріо Драґі, колишній премʼєр-міністр Італії та експрезидент Європейського центрального банку.
  • Комісія заявила, що інфляція залишається «у тенденції до зниження» і впаде з 6,5% цього року до 3,5% у 2024 році.
  • «Невизначеність та ризики погіршення економічних перспектив зросли останніми місяцями на тлі затяжної агресивної війни Росії проти України та конфлікту на Близькому Сході», – йдеться в заяві комісії.
  • Зазначається, що поки що вплив останнього на енергетичні ринки стримується, але існує ризик перебоїв у постачанні енергії, які потенційно можуть вплинути на ціни на енергоносії, глобальне виробництво та загальний рівень цін. 
  • Економічний розвиток основних торгових партнерів ЄС, особливо Китаю, також може становити ризики, додали в Єврокомісії.

Контекст

У вересні ЄЦБ підвищив ключові ставки на 25 базисних пунктів. Це відбулося вдесяте поспіль. Базова ставка за кредитами зросла до 4,5%, ставка за депозитами – до 4%, ставка за маржинальними кредитами – до 4,75%. До цього рекордна базова ставка ЄЦБ була 4,1%, встановлена в червні 2008 року.

За даними Євростату, споживчі ціни в блоці зросли на 4,3% у вересні в річному обчисленні, порівняно з 5,2% у серпні. Економісти, опитані Reuters, очікували зростання на 4,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні