Категорія
Новини
Дата

З 1 липня зросте комісія за безготівкові платежі. Forbes дізнався деталі

Банки і платіжні системи з 1 липня підвищать комісію interchange за безготівкові платежі на третину до 0,9%. Про це учасники ринку домовилися під час наради 26 червня, йдеться у реакційному матеріалі Forbes.

Ключові факти

  • Ставка interchange 0,9% означає повернення ринку до умов меморандуму про сприяння конкурентному платіжному ринку, ухваленого банками, НБУ та міжнародними платіжними системами у травні 2021 року. Документ передбачав зниження interchange з 1 липня 2022-го до рівня «не вище 1%», а з 1 липня 2023-го – до рівня «не вище 0,9%». 
  • Після підвищення interchange до 0,9% може зрости і комісія за еквайринг. Це може вплинути роздрібні на ціни, каже гендиректор Асоціації ритейлерів України Андрій Жук. 
  • Ритейл пропонує залишити ставку interchange на рівні 0,7% до кінця війни. Нацбанк також підтримує збереження чинних ставок ставки до кінця війни, бо це «витримує баланс інтересів бізнесу та банків», йдеться у письмовому коментарі пресслужби. 
  • Натомість, банки очікують, що у разі незмінного interchange у 0,7% їм доведеться вводити комісії за обслуговування карток – 400-3000 грн на рік (за рахунок доходів від цих комісій банки покривають витрати на обслуговування та оновлення мереж терміналів). Такі розрахунки наведено у протоколі за результатами наради 26 червня.
  • Рішення про підвищення interchange вступить в силу з 1 липня, однак його можуть відкорегувати після консультацій з НБУ, Мінекономіки та профільним комітетом Верховної Ради. Представники платіжних систем та найбільших банків пропонують провести відповідну зустріч після 3 липня, йдеться у протоколІ. 

Контекст

До повномасштабної війни ритейл платив за еквайринг у POS-терміналах 1,8-2%. 

З початку повномасштабної війни в Україні діють пільгові тарифи. Протягом минулого року комісія interchange кілька разів регулювалася незалежно від ставок, прописаних у меморандумі.

У березні 2022-го платіжні системи і банки взагалі прибрали платежі за еквайринг та interchange. У червні того ж року interchange відновили до рівня «не вище 0,3%», а у вересні – до рівня «не вище 0,7%». У грудні платіжні системи Visa і Mastercard ненадовго підвищили interchange до 1%, але Мінекономіки попросило не змінювати ставку на період блекаутів. 

Зараз банківський сектор побоюється продовження такого регулювання та його законодавчого закріплення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні